Armengol i Dalle signen l'acord. (Foto: Agreda)
Empresa

Cooperació en benefici dels projectes relacionats amb l’àmbit del reciclatge i l’economia circular

Agreda i Federec Occitanie han signat aquest dimecres un acord pels propers dos anys

L'Agreda i Federec Occitanie han signat aquest dimecres un acord de cooperació pels propers dos anys –renovable tàcitament– que basteix un pont entre els dos territoris en benefici dels projectes relacionats amb l’àmbit del reciclatge i l’economia circular.

La globalització de les economies i el desenvolupament de les relacions bilaterals entre els dos territoris, han posat sobre la taula la necessitat de col·laborar estretament amb un objectiu comú com és el desenvolupament de l’economia circular i la sostenibilitat, així ho ha manifestat el president d’Agreda, Miquel Àngel Armengol.

Andorra té encara molt camí per recórrer en l’àmbit del reciclatge, i col·laboracions com aquesta obren la porta a nous horitzons pel tractament del residu orgànic, i per l’aprofitament dels boscos.

Segons un comunicat, per a Andorra suposa poder accedir a una maquinària i uns processos integrats "que ens poden afavorir", segons Armengol. De la mateixa manera, per Federec Occitanie, Andorra pot ser un laboratori de proves per poder implementar nous sistemes adaptats a petites poblacions.

A través d’aquest conveni, les dues parts actuaran com a nexe entre les empreses de reciclatge dels respectius territoris per proporcionar-los la informació que necessitin per mantenir i incentivar la cooperació bilateral entre el Principat d'Andorra i la regió d'Occitània en el marc de programes de cooperació ja existents o que es puguin impulsar en el futur.

L’objectiu és crear un canal de comunicació estable que permeti el contacte regular i que impulsi els mecanismes necessaris per connectar amb els emprenedors que busquen col·laboració, així com promoure reunions d’operadors del sector del reciclatge amb l’objectiu de generar intercanvis econòmics, inversions i projectes que permetin la transferència de tecnologia, així com facilitar la creació de llocs de treball estables i promoure la protecció del medi ambient.

Les dues parts són molt conscients de la importància de formar els seus representants i empreses. En aquest sentit, el president de Federec-Occitanie, Olivier Dalle, ha avançat que seria molt interessant poder impulsar una formació universitària des d’Andorra –gràcies a la seva cultura trilingüe i a la projecció que li atorga la celebració l’any vinent de la cimera Iberoamericana– adreçada a ampliar coneixements en l’àmbit de l’economia circular amb vocació d’incloure els professionals inclosos en el triangle format per Occitània-Andorra-Catalunya.

Aquest conveni, que se suma al ja rubricat amb Catalunya, construeix un nou pont entre les economies andorrana i francesa i suposa un reequilibratge entre les relacions francoandorranes impulsades des de l’àmbit privat.

Federec és l’acrònim de la Federació Professional d’Empreses de Reciclatge. Fundada el 1945, representa 1.100 empreses, des de multinacionals a grans, mitjanes, petites i microempreses, repartides per tot el territori francès. Es dediquen a la recollida, l’ordenació i la recuperació de residus industrials i domèstics així com a la intermediació de reciclatge de matèries primeres. Està estructurada en vuit unions regionals i dotze sectors.