La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, durant la presentació de la jornada. (Foto: M. P.)
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, durant la presentació de la jornada. (Foto: M. P.)
Innovació

Implementar models exitosos de convivència entre comerç i restauració al Centre Històric

Andorra la Vella acollirà el 17 d'octubre una jornada per conèixer els avenços que han desenvolupat ciutats com Granollers, Pontevedra i Terrassa

Andorra la Vella.- El desenvolupament del pla estratègic en el qual treballa el Centre Històric d'Andorra la Vella, el comú, Andorra Turisme i la Cambra de Comerç ha permès que el Centre de congressos de la capital aculli, el pròxim 17 d'octubre, la jornada 'Models d'èxit de convivència entre comerç i restauració'. L'acte es basarà en una sèrie de conferències que tenen com a objectiu conèixer diferents models que es fan anar en aquest sentit en territoris com Granollers, Pontevedra i Terrassa amb la voluntat d'implementar-los al Centre Històric. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha confirmat, durant la presentació de la jornada, que "el Centre Històric s'està convertint en una zona de restauració on el comerç està disminuint" i és per aquest motiu que les diferents ponències poden ajudar en el treball per situar aquests dos aspectes a un nivell similar.

La cònsol major ha recordat que el comerç és el motor del país, "però és veritat que les modes canvien, i ara la restauració està agafant un poder important". Per aquest motiu és important trobar la fórmula per fer que els dos factors tinguin una bona confluència. D'altra banda, ha fet una menció especial al model implementat a Pontevedra, "que han fet una transformació absoluta del seu barri antic els darrers 25 anys", no tan sols pel que fa a convivència, "sinó quant a pacificació". Per això i per escoltar de primera mà els passos d'aquesta reconversió, la jornada comptarà amb la visita dels regidors d'Urbanisme i d' Obres Urbanes i Transports de la localitat gallega. A banda, ha confessat que moltes de les mesures urbanístiques que s'han tirat endavant a la parròquia han pres com a referència aquesta localitat.

També ha estat present en l'acte el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, que ha insistit en el fet que la dinamització econòmica passa per "trobar noves alternatives d'impuls", un aspecte primordial en l'eix de treball de l'ens. Així, ha posat en relleu que "sempre ha estat un repte poder reactivar la restauració i el comerç del nucli antic", ja que fins ara havia estat una zona "molt inactiva". Tot i que ja s'han fet passos endavant en aquest sentit, "ara fa falta acabar d'atreure tot el turisme de compres que es mou a la zona de l'eix central perquè pugin de manera assídua cap aquesta zona", ha afegit. Una de les claus, segons el president, és que hi hagi comerç artesanal, típic d'aquestes zones, així com desenvolupar diferents activitats que atreguin la ciutadania i, si el model triomfa, es treballarà en la possibilitat d'anar-lo implementant en altres zones inactives del país.