Jordi Travé, gerent de FEDA Ecoterm. (Foto: M. R. F.)
Empresa

FEDA Ecoterm incorpora 200 noves llars a la xarxa de calor

"Aquest projecte que parteix de la central de cogeneració de Soldeu, seguirà creixent any rere any", assegura Travé

Andorra la Vella.- La xarxa de calor que parteix de la central de cogeneració de Soldeu continua creixent, i aquest mes de desembre ha incorporat al voltant de 200 nous habitatges que ara ja s'escalfen amb aquest sistema més net i eficient. Gràcies a aquests nous clients, la reducció de les emissions s'augmenta fins al voltant de les 1.400 tones de CO₂ a l'any. Jordi Travé, gerent de FEDA Ecoterm, ha explicat sentir-se realment satisfet amb un projecte que "any rere any ha anat creixent i que ho continuarà fent", afegint que ara, amb aquesta nova incorporació de 200 habitatges i altres edificis que estan en procés, "la demanada tèrmica de la nostra central anirà en augment". Un increment que enguany ha arribat a ser del 60%.

Els nous clients del 2019 són un complex d'habitatges que compta amb prop de 200 apartaments i un grup d'edificis privats i turístics. Així doncs, per poder donar servei de calefacció i aigua calenta a aquestes noves incorporacions, durant els darrers mesos s'han fet les obres per fer arribar la xarxa de calor a aquests edificis, i aquest mateix desembre s'han pogut finalitzar amb èxit i en el termini previst. FEDA Ecoterm va posar en funcionament la central de cogeneració de Soldeu l'any 2016 amb un total de dotze clients connectats (hotels, llars i complexos d'habitatges d'ús turístic i privat).

Gràcies als augments de clients, la producció d'energia tèrmica també s'ha incrementat any rere any. Mentre que l'any 2017 es va generar 4,5 GWh/any d'energia tèrmica, el 2018 se'n van generar 5,8 GWh/any i el 2019 es preveu tancar amb 9,5 GWh/any. Igualment, es manté l'electricitat generada, que es preveu que aquest 2019 se situï en 5GWh/any, el que seria l'equivalent al consum de 1.400 llars.

Travé ha aprofitat per anunciar algun dels projectes que des de FEDA Ecoterm tenen entre mans, entre els quals ha destacat la xarxa de calor d'Andorra la Vella, que ja dona servei a la zona dels Serradells i que de mica en mica, té com a objectiu expandir-se a altres zones del nucli urbà de la parròquia. D'altra banda, a la zona d'Escaldes-Engordany s'està estudiant la possibilitat d'instal·lar una xarxa de calor i fred que donaria servei a la zona d'Emprivat. Pel que fa al Pas de la Casa, des de FEDA Ecoterm ja han procedit amb el comú a realitzar tots els tràmits necessaris per instal·lar-hi també una xarxa de calor que donaria abastiment a tot el poble. Travé ha recalcat que tots aquests projectes, estiguin en curs o sota estudi, destaquen pel seu "compromís amb la sostenibilitat i el màxim respecte amb l'entorn, fent que en conjunt es puguin reduir 10.000 tones de CO₂ a l'any".