Sector financer

Forta destrucció de llocs de treball als Estats Units

Durant la jornada d’avui s’ha publicat la xifra definitiva del PMI de Markit de serveis per l’eurozona

Una jornada més el petroli escala posicions davant les negociacions que porten a terme els diferents països productors de petroli. Així els membres de l’OPEP+ negocien una retallada de la producció de fins a 10 milions de barrils diaris sempre i quan altres països aliens a aquesta aliança s’adhereixin a la iniciativa. Així, la província canadenca d’Alberta estaria oberta a reduir la seva producció actual de petroli que ascendeix a 4,8 milions de barrils. Veurem en què queda tot plegat perquè si una part de la caiguda del preu del petroli s’explica per la frenada de l’activitat, l’altra té l’origen en que ni Rússia, ni l’Aràbia Saudita van voler donar el seu braç a tòrcer reconduint les retallades de producció. Retallades que eren aprofitades pels productors de petroli dels Estats Units per guanyar quota de mercat. Igualment les retallades no s’han produït i l’Agència Internacional de l’Energia les considera insuficients per estabilitzar els preus.

Durant la jornada d’avui s’ha publicat la xifra definitiva del PMI de Markit de serveis per l’eurozona que acaba pel mes de març a 26,4 respecte a la lectura inicial de 28,4 i lluny del 52,6 del mes de febrer. Dimecres havíem conegut el PMI de Manufactures que va acabar situant-se en 44,5 respecte a la primera estimació de 44,8 i que venia de 49,2 al febrer. Els nivells d’activitat es continuaran deteriorant a l’abril ja que les mesures de confinament s’allargaran com a mínim tot aquest mes.

Als Estats Units durant el mes de març s’han destruït fins a 701.000 llocs de treball. El consens dels analistes era ampli i les xifres anaven des de la creació de 100.000 llocs de treball fins a una destrucció de 4 milions. Per veure una xifra tan negativa ens hem de remuntar a novembre de 2008 quan en un sol mes es van perdre fins a 727.000 llocs de treball. El rècord històric se situa al setembre de 1945 quan es van destruir gairebé 2 milions de llocs de treball (1.959.000). També cauen el nombre d’hores treballades que es situa en les 34,2, mentre els salaris acceleren lleugerament el seu creixement fins a una taxa del 3,1% anual. La taxa d’atur s’enfila fins al 4,4% des dels nivells de 3,5% anteriors, lectura que es trobava en mínim dels darrers 50 anys. Pel que fa a les dades d’activitat constatem una discrepància entre l’índex ISM de Serveis i el PMI de Markit. El primer se situa al març en 52,5, encara en terreny d’expansió, mentre que el segon cau fins a nivells de 39,8. Com indicàvem ahir, les xifres del proper mes d’abril seran més negatives ja que les mesures de confinament s’allargaran la totalitat del mes d’abril i no una part del mes com hem vist al març.

Divendres passat la recomanació cinematogràfica pel cap de setmana era 'Contagi' del director Steven Soderbergh, aquest divendres que iniciarem la quarta setmana de confinament la recomanació serà per '28 dies després' dirigida per Danny Boyle. No prometo res, espero no haver de recomanar 'Nou setmanes i mitja' d’aquí un temps.

Bon cap de setmana a tots, a seguir igual de bé! Força i ànims!