Una imatge de la seu central de Crèdit Andorrà. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Fitch situa el ràting de Crèdit Andorrà a BBB-

El grup va tancar l’any 2019 amb un benefici de 46,24 milions, un 28,45% més que l’any precedent

Andorra la Vella.- L’agència internacional Fitch Ratings ha atorgat a Crèdit Andorrà un ràting a llarg termini BBB-, una qualificació que reflecteix "la resiliència del banc en la generació de beneficis i la capacitat de fer front a l’actual entorn operatiu del país". També reflecteix, en gran mesura, el potencial impacte al qual el banc, i en general els països i el sistema bancari local i internacional, poden veure’s sotmesos a curt i mitjà termini arran de la situació generada per la Covid-19.

Tal com destaquen des del banc, l’informe de Fitch recull "el lideratge de Crèdit Andorrà al mercat andorrà i una destacada presència internacional en banca privada, i destaca la resiliència en la generació de beneficis".

També recull l’exposició de l’activitat creditícia del banc a Andorra i, en definitiva, a les persones i empreses del país a les quals ha donat i dona suport financer. A tancament de l’exercici 2019, Crèdit Andorrà donava suport a l’economia andorrana amb una inversió creditícia de 1.843 milions d’euros. Sobre aquest aspecte, des de l'entitat destaquen que "al llarg de la seva trajectòria, Crèdit Andorrà ha estat i serà sempre un pilar clau en el desenvolupament de l’economia andorrana. Aquesta ferma voluntat, que continua inalterada, s’ha traduït al llarg dels anys en el fet de ser el banc del país que més suport ha insuflat al Govern, persones i negocis en forma de finançament per a empreses, grans i petites, finançament d’habitatge, préstecs per a vehicles i per al consum".

Afegeixen que tenen "la ferma convicció de continuar sent líder de la plaça financera andorrana en inversió creditícia, així com en altres aspectes com nombre de clients, volum de negoci al país i beneficis".

El grup Crèdit Andorrà va tancar l‘exercici 2019 amb un volum de negoci de 17.064 milions d’euros, un 10,51% més que el 2018, amb un volum d’inversió creditícia que va superar els 2.417 milions i uns recursos de clients de 14.647 milions, un 13,20% més. El banc ha centrat el darrer exercici en una estratègia de creixement focalitzada en la cerca d’aliances estratègiques que garanteixin el creixement futur, en la capacitat de servei, en l’eficiència i la rendibilitat de les diferents àrees de negoci, en l’acceleració de la digitalització i en l’especialització, tant de l’equip com dels productes i serveis. Aquesta estratègia ha portat el grup a tancar l’any 2019 amb un benefici de 46,24 milions, un 28,45% més que l’any precedent.

Pel que fa a la solvència, Fitch ha posat de manifest l’adequada capitalització del grup i ha destacat la millora de les ràtios de capital durant el 2019. En aquest sentit, l’any 2019 el grup va incrementar la ràtio de solvència regulatòria, que es va situar en el 16,79% (la CET1 regulatòria es va situar en el 15,13%).

En l’informe, l’agència també ha senyalat la fortalesa de l’entorn regulador del sistema financer en línia amb els estàndards internacionals, especialment amb la introducció a principi del 2019 de la regulació bancària de Basilea III.

Fitch, consistentment amb el recent posicionament mostrat en les avaluacions d’entitats del sistema financer nacional i internacional, ha atorgat al banc una perspectiva de ràting negativa a l’espera d’analitzar com evoluciona l’entorn econòmic i financer afectat per la crisi generada per la Covid-19.

"La qualificació de Fitch posa de manifest els reptes que hem d’afrontar en l’actual situació generada per la Covid-19, especialment per la posició de lideratge del banc en l’àmbit creditici al país. Un repte que afrontem amb la màxima confiança en el país, en les institucions i en la seva gent, amb determinació i des d’una posició de lideratge i de fortalesa gràcies als fonaments del Banc i a la seva gestió", ha expressat el conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella.