L'economia espanyola caurà més del que estava previst. (Foto: GETTY)
Internacional

El PIB espanyol caurà encara més del que estava previst

La Comissió Europea preveu que l’economia del país veí registri una disminució de l’11% aquest any

La Comissió Europea ha fet públiques aquest dimarts les previsions econòmiques dels països membres i augura que el PIB espanyol caurà un 11% aquest any, uns punts més del que tenia en informes anteriors. Es tracta d’una previsió més pessimista que fa empitjorar les conseqüències de l’impacte de la Covid-19 sobre l’economia del país veí.

Segons les autoritats econòmiques europees, degut a una recuperació més lenta del que es preveia, els càlculs del PIB són més negatius que fa dos mesos. Només hi ha un país amb una previsió pitjor que Espanya: Itàlia.

D’altra banda, apunta que de cara l’any vinent, hi hagi un creixement de l’economia espanyola del 7,1%, una pujada forta però “insuficient”, diuen, per recuperar el que s’ha perdut durant la pandèmia. També reconeixen que Europa es troba en un moment de màxima incertesa, que la recessió és i serà profunda i que l’evolució de l’economia dependrà molt de com acabi l’emergència sanitària. Per últim, han animat al govern espanyol que actuï amb rapidesa, sense pensar en el deute que deixarà.

En el cas d’Andorra, el nivell de deute públic està al 34% del PIB, molt per sota dels de països de l’entorn. El Govern té previst que les mesures per fer front a la pandèmia suposin un cost de 416 milions d’euros. Això podria situar a finals d’anys un endeutament estatal acumulat de 1.500 milions d’euros.