Un vehicle elèctric de SEAT. (Foto: SEAT)
Empresa

Creix el mercat automobilístic de vehicles elèctrics

El recent anunci de SEAT podria fer que més andorrans s’acullin al programa Engega, que fomenta la compra d’aquest tipus de cotxes

Seat ha anunciat aquest dimecres que invertirà 5.000 milions d'euros per als pròxims cinc anys en el desenvolupament del negoci dels cotxes elèctrics a la planta de Martorell. Aquesta xifra supera en un 52% els 3.300 milions que la companyia va invertir en el període 2015-2020 i ampliarà significativament el mercat automobilístic disponible. Malgrat que és un sector en auge, encara són pocs els cotxes elèctrics que un troba en un concessionari habitualment i no tots els models tenen la seva versió ‘ecofriendly’.

Des del punt de vista andorrà, l’entrada de noves opcions a l’oferta de vehicles elèctrics podria animar el programa Engega, que recentment va presentar el Govern i que fomenta l’adquisició d’aquest tipus de cotxes. Engega englobarà els anys 2019 a 2021 una partida de 750.000 euros anuals. En el cas de les furgonetes i camionetes elèctriques pures l’ajut serà d’un màxim de 9.000 euros, en el cas dels turismes elèctrics purs i d’autonomia estesa l’ajut serà de fins a 6.000 euros i en el cas de les motocicletes serà de 1.000 euros. Pel que fa a l’ajut als turismes híbrids endollables, es mantindran a la meitat dels elèctrics purs, amb fins a 3.000 euros. Amb la voluntat de poder arribar a ajudar al màxim de vehicles possible, s’ha limitat el percentatge de l’ajut al 35% del total del preu del vehicle. La compra d’un vehicle de mobilitat elèctrica tindrà també alguns beneficis complementaris, com és el cas de poder circular pels carrils bus de tot el país.

Ara mateix, els cotxes elèctrics de Seat (tant el Mii com el futur el-Born) es fan en fàbriques d'altres països, cosa que ha generat inquietud a Martorell, ja que les normatives europees obliguen les marques a tenir una estratègia clara cap a l’electrificació. El grup, finalment, ha posat data: 2025.

A banda d’això, la companyia també ha anunciat que des d'aquest dijous mateix començarà a llogar les noves motos elèctriques Seat amb un model de subscripció, per dies, setmanes o mesos. En unes setmanes, a més, activarà el servei de ‘motosharing’ per poder-les usar només en trajectes curts. De moment, aquesta opció no està disponible a Andorra.