S'incrementen les peticions de residència per compte propi. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

El confinament dispara les peticions de residència per compte propi

Segons un estudi d'Andorra Solutions la majoria de la inversió estrangera ve d'Espanya

El teletreball arran de la crisi de la Covid-19 ha disparat les sol·licituds de residències per compte propi a Andorra, segons un estudi dut a terme per l'empresa d'assessoria i consultoria fiscal Andorra Solutions. D'aquesta manera, sembla que la residència activa per a autònoms i petits empresaris ha guanyat pes durant aquests mesos de confinament. I és que treballar des de casa està esdevenint cada vegada més en un fet habitual per a molts professionals, sobretot del món digital.

Segons Andorra Solutions, la caiguda de llocs de treball a Andorra relacionats amb el turisme i l'hostaleria contrasta amb l'auge de consultors independents que treballen com a autònoms en el sector de les noves tecnologies o qualsevol altra professió amb possibilitat de ser desenvolupada de forma digital. L'empresa assessora arriba a aquestes conclusions després d'una enquesta feta entre 25 gestories i consultores especialistes en la inversió estrangera de país i destaquen que aquestes empreses han indicat un increment important de nous residents professionals i constitucions de societats. Més d'un 78% dels enquestats reporten una pujada de les sol·licituds d'inversió estrangera presentades. La majoria de les tramitacions provenen d'Espanya amb un 68% i França amb un 17%.

Segons l'estudi, la qualitat de vida i la fiscalitat són alguns dels aspectes que més es valoren. Tal com indica Andorra Solutions, Andorra guanya punts pel sistema sanitari, l'estabilitat política i una fiscalitat competitiva. El cost de la cobertura de la seguretat social i l'atenció mèdica, manifesten, "és molt competitiu", així com "les despeses d'habitatge, aliments i serveis públics". És més, assenyalen que amb un impost sobre la renda d'un màxim del 10%, Andorra ofereix "múltiples avantatges per als que esdevenen residents fiscals". I afegeixen que el país es mostra encara més segur front un possible rebrot a la tardor. "Andorra s'està convertint en un refugi segur per a aquells que poden oferir els seus serveis a distància treballant des de casa o amb viatges limitats", conclouen.