Dilluns 29 d'abril de 2024
|
04:59 H
La façana de l'edifici d'un dels bancs del país.
La façana de l'edifici d'un dels bancs del país. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Els bancs destinen un 49% dels crèdits a les empreses i un 33% als particulars

Andorra la Vella

El tercer informe de l'Andorran Banking Observatory dona a conèixer la distribució dels 6.000 milions d'euros d'inversió creditícia concedits per les cinc entitats bancàries del país, dels quals un 49% corresponen a empreses, un 33% a particulars i un 4% a finançament de l’administració pública. El 14% restant es destina a crèdits llombards, un tipus de préstecs que es concedeixen en banca privada amb la garantia de la cartera de valors de que disposa el client, informa aquest dimarts Andorran Banking en un comunicat.

Pel que fa al suport a l'administració pública, si bé fa deu anys el Govern es finançava exclusivament a través dels bancs del país, la diversificació del deute andorrà ha rebaixat el pes que suporten les entitats bancàries andorranes fins al 51,8%. Aquesta diversificació ha vingut de la mà d’emissions de deute tant en l'àmbit andorra, com recentment també en l'àmbit internacional.

A més del seu paper en el finançament, el sector bancari també contribueix al desenvolupament econòmic d'Andorra com a generador de llocs de treball qualificats. Actualment els bancs ocupen de manera "permanent i qualificada" a un 5% dels assalariats i la seva activitat representa gairebé un 20% del Producte Interior Brut (PIB).

La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, destaca que “el sector ha estat part de la solució en aquesta crisi gràcies a la solvència i la liquiditat de les entitats fruit del procés d’homologació dut a terme en la darrera dècada”. La publicació detalla que les entitats han estat la corretja de transmissió dels crèdits tous i les carències legals i, a més, les han complementat amb carències sectorials d'abast més ampli per poder arribar a més famílies i empreses amb dificultats.

Els bancs han posat a disposició dels clients 134 milions d’euros en crèdits tous avalats per l'executiu que han servit per donar la liquiditat a empreses i autònoms per superar la crisi i han tramitat més de 350 carències de préstecs per un volum de gairebé 122 milions d'euros. Les entitats, a més, han estat "a prop" del Govern "aportant solucions i finançament" per fer front a les necessitats immediates de la pandèmia.

Per últim, el sector posa de manifest que, per continuar mantenint la seva estabilitat i competitivitat, i en vistes al futur acord d'associació entre Andorra i la Unió Europea (UE), és necessari aconseguir que el Banc Central Europeu (BCE) esdevingui el prestador d'última instància del sistema. A més, mentre no es pugui competir amb igualtat de condicions davant les grans entitats bancàries europees, l'entitat demana que es mantingui l'exclusió de l'activitat bancària del passaport comunitari.

Notícies relacionades