Dues persones a l'interior d'una botiga. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

El registre d'establiments registra una evolució positiva en el tercer trimestre de l'any

L'increment és del 7,2% en comparació amb el mateix període de l'any passat

Andorra la Vella.- El nombre d'establiments inscrits al registre de comerç i indústria al tancament del tercer trimestre de l'any s'ha situat en 10.468, la qual cosa representa un augment de l'1,9% (196 establiments més) respecte al tancament del trimestre anterior i un augment del 7,2% (701 més) en comparació al mateix període del 2020, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d'Estadística.

En l'àmbit sectorial es detecta que, segons l'activitat econòmica declarada com activitat principal, el 56,7% dels establiments se centralitzen en tres sectors d'activitat. En primer lloc, comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes ha sigut, amb el 28,7% del total, el que més establiments tenia registrats amb 3.003. Respecte a finals del trimestre anterior ha augmentat el 0,3% (vuit establiments més).

Seguidament, s'ha situat el sector d'activitats professionals, científiques i tècniques, amb 1.901 establiments, el 18,2% del total, i durant el tercer trimestre del 2021, ha registrat un augment del 4,3% (79 establiments més) en comparació al trimestre anterior.
En tercer lloc, se situa hostaleria on hi havia 1.028 establiments actius registrats, el 9,8% del total, la qual cosa ha representat un descens intertrimestral del 0,1% (un establiment menys). Aquest sector, juntament amb el de transport i emmagatzematge, han estat els únics que han patit un descens en el nombre total d'establiments inscrits en relació amb el segon trimestre.

Pel que fa a l'evolució anual del nombre d'establiments inscrits al registre, s'observa el canvi de tendència a partir del 2012 (7.178 establiments) en què es dona el valor mínim dels darrers anys i, a partir d'aquell moment, l'evolució és a l'alça fins als 10.468 actuals. A més a més, es pot observar com durant tot l'any 2021 el ritme de creixement continua sent molt superior al del darrer any
Pel que fa a les dades referents al tercer trimestre, s'han donat d'alta 318 establiments, el que ha suposat onze menys que el trimestre anterior; és a dir, un descens del 3,3%. En relació amb el mateix període de l'any anterior la variació ha estat del 58,2% (amb 117 establiments més).

El sector d'activitats professionals, científiques i tècniques ha estat el que ha registrat més altes, amb 90, la qual cosa ha significat el 28,3% del total i un descens de l'11,8% (dotze establiments menys) en comparació al segon trimestre de l'any.

A més a més, cal destacar el sector de comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes, que ha registrat 59 altes (el 18,6% del total), xifra que ha significat una variació intertrimestral negativa del 7,8% i cinc establiments menys donats d'alta respecte al trimestre anterior.

Finalment, el sector informació i comunicacions ha registrat el mateix nombre d'establiments donats d'alta que el trimestre anterior, 53; cosa que ha representat el 16,7% del total de les altes.

D'altra banda, cal destacar que en el període esmentat 122 establiments s'han donat de baixa, quatre menys que durant el mateix període del 2020 en què la xifra va ser de 126.

En relació amb el trimestre anterior, en què es van donar de baixar 153 establiments, les dades del darrer trimestre han significat una variació intertrimestral negativa del 20,3% (31 menys). En aquest sentit, cal destacar el 41,8% de les baixes del trimestre relacionades amb el sector de comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes (51 baixes) i el 13,9% corresponent al sector hostaleria (disset baixes).

Per últim, durant el tercer trimestre del 2021, la creació neta d'establiments ha estat positiva arran de les 318 altes i les 122 baixes, una diferència de 196 establiments. Així, aquesta xifra ha representat una variació intertrimestral positiva de l'11,4% (20 establiments més) i una variació interanual positiva del 161,3% (121 establiments més).

D'entre els sectors amb creació neta positiva, cal destacar, principalment, els sectors activitats professionals, científiques i tècniques i informació i comunicacions. Es pot observar el gran augment registrat durant el tercer trimestre del 2021 continuant així amb la tendència de principis d'any i superant de llarg els registres dels anys anteriors; en concret, en relació amb l'acumulat dels tres primers trimestres de l'any anterior, on la creació neta d'establiments ha estat de 206 establiments, l'acumulat de l'actual any és de 525.