Dijous 02 de maig de 2024
|
18:25 H
Opinió

Mal dada de la inflació de gener als EUA

IPC YoY 7.5% (esperat 7,3%)

IPC MoM 0.6% (esperat 0,5%)

Quina és la lectura?

  • El bo: És cert que hi ha un repunt intermensual (es torna a accelerar la inflació), però també és cert que el repunt no és significatiu (des del 0,5% m/m al 0,6% m/m) i el més important, és fàcilment comprensible, i fins a esperable. Per què? L'augment en el preu del cru el mes de gener (passant de 77$ pbl a 93$ pbl) ha arrossegat preus importants com la soia, el blat o el blat de moro. Així doncs, ja sospitàvem que la lectura no podia ser bona. Si el petroli es queda en els preus d'ara, la lectura m/m de febrer serà bona i continuarà suggerint una moderació en els preus.

  • El dolent: El repunt intermensual trenca la ratxa de baixada en preus que veníem veient des d'octubre. Una continuïtat de la tendència a la baixa en la dada d'alta freqüència hauria estat molt tranquil·litzador per als inversors. Aquesta tranquil·litat haurà d'esperar, i el mercat podria impacientar-se. No és d'estranyar que el mercat hagi donat un gir (al sud) als pocs minuts de la publicació de la dada.

  • El lleig: El 7.5% YoY és sens dubte una xifra molt cridanera. Molt lletja. Podria recordar a les xifres d'inici dels 70 (la dècada en la qual Paul Volcker va necessitar moltes pujades de tipus per a controlar-la). Potser el mercat estableix paral·lelismes i passi a opinar que amb 4-5 pujades enguany no seria suficient. Espero que no.

Personalment m'oblidaria de la lectura interanual (recull massa informació d'un passat que difícilment es tornarà a repetir, així doncs, té poc sentit comparar preus d'avui amb aquells). Posaria el focus en la dada m/m, i si l'energia deixés d'escalar (recalcar que ja està molt alta, fins i tot el gas està baixant al gener, compensant la pujada del cru, la qual cosa ajudaria a entendre que l'acceleració de la inflació no hagi estat més gran) llavors estic convençut que la dada d'inflació per al període de referència de febrer hauria de ser bona, i això tranquil·litzaria als inversors.

Molt em temo (com ja he comentat en algun fòrum) que el focus 2022 serà l'energia (i la Geopolítica).

Res més. Així que, no es distreguin.

Notícies relacionades