El president de l'EFA, Francesc Mora, la directora de Fundación Empresa & Clima, Elvira Carles, i el director de l'EFA, Joan Tomàs. (Foto: EFA)
Empresa

Pèrdues econòmiques 15 vegades més grans que fa 40 anys

Els efectes provocats pels desastres climàtics es posen en evidència a la conferència organitzada per l'EFA

L’experta, Elvira Carles, ha alertat que el nivell d’emissions que es registren arreu del planeta segueix sent insostenible i alarmant, especialment en alguns punts de la Terra. Ha posat com a exemple que l’augment del nivell del mar a causa del desgel dels pols i dels glaciars provoca un corrent marí al continent americà que a la vegada “fa que es produeixin més ciclons i huracans que mai”.

Carles ha advertit en aquest sentit que al món ja hi ha milions de desplaçats a causa de l’emergència climàtica: “quan s’escalfa l’aigua no en som conscients però aquesta augmenta de volum, i degut a l’increment de temperatura els oceans i alguns mars tancats com el Mediterrani s’estan expandint i, respectivament, estan inundant illes ubicades al Pacífic i ciutats que ens son molt més properes com Venècia”, ha alertat. “En menys de 40 anys tots els efectes que patim a escala planetària s’han multiplicat per 15. Les pèrdues econòmiques degudes a desastres climàtics són fins a quinze vegades superiors que als anys 80”.

Durant la seva conferència, l’experta ha contextualitzat la crisi energètica que es viu a Europa. Ha recordat que Rússia al febrer del 2005 va signar el protocol de Kyoto a canvi que la UE li comprés combustible fòssil, cosa que mai no es va produir. El president rus, Vladimir Putin, “ho ha reclamat constantment però no ha obtingut resposta, i un cop va plegar la cancellera alemanya Angela Merkel, la interlocutora de Putin a Europa, les polítiques energètiques s’han hagut de revisar”. Rússia té una gran bossa de gas que agafa de les ex-repúbliques soviètiques pràcticament a cost zero i que abasteix bona part del continent europeu i la dependència és molt gran, ha subratllat, en relació a les línies vermelles que pot traspassar cada país també en el compliment dels compromisos mediambientals sorgits de les diferents cimeres com la de Kyoto, París o recentment Glasgow. Línies vermelles que condicionen, en conseqüència, l’economia europea. A tall d’exemple, Europa compra gas a Rússia per valor d’uns 700 milions d’euros diaris, segons ha recordat l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

També el president de l’Empresa Familiar Andorrana, Francesc Mora, en el seu discurs d’obertura de la jornada, ha tingut un record per les víctimes del conflicte que es viu a Ucraïna i ha manifestat el desig que aquest es resolgui el més aviat possible. Mora ha alertat que arran d’aquesta crisi la inflació és ja una realitat que afecta a empreses i ciutadans.