Responsables de l'obra, a l'interior de l'edifici Epizen. (Foto: ANA)
Innovació

Epizen comptarà amb el certificat LEED

El distintiu reconeix el nou edifici de Grup Pyrénées per la seva eficiència energètica i el seu disseny sostenible

Les obres del futur centre comercial Epizen avancen a bon ritme i ja comença a dibuixar-se la silueta del que, sens dubte, serà un dels edificis més innovadors de l''skyline' d'Andorra. El disseny del nou projecte de Grup Pyrénées s'ha construït de tal manera que no només serà un referent en el món de l'arquitectura, sinó també en l'àmbit de la sostenibilitat. De fet, un cop acabat, Epizen comptarà amb un dels certificats ecològics més importants del món: el segell LEED (Leadership in Energy & Enviromental Design), que acredita l'eficiència energètica de l'edifici i l'ús de materials sostenibles i respectuosos amb el medi ambient durant la seva construcció.

La Certificació LEED la concedeix una entitat totalment aliena a l'empresa i els responsables de la construcció, per garantir la total independència de la valoració. El segell va ser creat pel Consell d'Edificis Verds dels Estats Units (USGBC, en les seves sigles en anglès), i no només garanteix que aquell espai és sostenible sinó que el seu manteniment al llarg dels anys també ho serà.

Com s'aconsegueix el certificat LEED?

La consultoria que entrega el certificat LEED valora cinc àmbits de l'edifici, a través d'un sistema de punts:

L'espai. L'edifici ha d'haver estat construït en una zona que no afecti l'ecosistema de la regió, que s'integri visualment i tingui opcions de transport públic i eviti la contaminació lumínica i faci esforços per reduir l'erosió del sòl.

L'aigua. Es valora l'eficiència en el consum d'aigua i el seu ús racional. L'edifici ha de comptar amb un sistema que reutilitzi l'aigua residual, i tenir aixetes i mobles que evitin el seu malbaratament.

Materials i recursos. Durant la construcció de l'edifici s'han de seguir processos sostenibles, però aquesta sostenibilitat també s'ha de tenir present en la producció dels materials, la seva selecció i el seu transport.

Qualitat mediambiental. Es té en compte la qualitat mediambiental dels espais interiors, amb accés i il·luminació natural, vistes a l'exterior i millores en l'acústica de l'espai.

Des del 2009, el certificat LEED també valora amb punts extres la innovació en el disseny, quelcom que el nou edifici Epizen de Grup Pyrénées compleix amb escreix. En pocs mesos, la població d'Andorra i els seus visitants podran estrenar el nou projecte comercial del país i comprovar en primera persona l'eficiència energètica de l'edifici.