La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Empresa

Bastonets de cotó o plats i coberts d'un sol ús, prohibits a partir del gener del 2023

Govern obre la convocatòria per als ajuts al foment a l'economia circular

Andorra la Vella.- Bastonets de cotó, coberts de plàstic d'un sol ús, palletes de plàstic, agitadors de begudes o recipients de porexpan quedaran prohibits al país a partir del gener del 2023. Així ho fixa el decret que deriva de la llei d'economia circular que el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres i que tal com ha defensat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, suposa un dels primers elements per avançar cap al "canvi de paradigma" que vol impulsar el text legal. D'aquesta manera, es prohibeixen una sèrie d'elements d'un sol ús que no podran ni ser produïts ni importats.

La llista de productes segueix les directrius europees "més recents" i serveix per prohibir una sèrie d'elements amb una vida útil "molt curta" i que, en canvi, tenen un impacte "importantíssim" per al medi ambient.

Tal com ha comentat Calvó, aquest llistat ja ha estat traslladat als sectors implicats, de tal manera que puguin començar a liquidar els estocs que tinguin i de manera paral·lela no facin més comandes per poder esgotar els productes abans de l'entrada en vigor del llistat. L'objectiu, ha destacat Calvó, és "reduir i prevenir" la producció de residus.

D'altra banda, aquest dimecres s'ha aprovat obrir la convocatòria per a la promoció de l'economia circular, uns ajuts per als quals es compta amb una dotació pressupostària de 150.000 euros. Se'n podran beneficiar empreses, agrupacions o associacions empresarials, col·legis professionals i associacions en general que impulsin projectes que promoguin aquesta economia circular. Així, es podran presentar projectes per a la creació d'empreses o activitats que contribueixin a accelerar la transició cap a l'economia circular. En aquest cas, es podrà rebre un màxim del 50% del cost del projecte i fins a un màxim de 30.000 euros. Una altra tipologia serà la creació d'empreses que contribueixin a la creació de llocs de treball verd, que podran obtenir fins a un màxim del 50% del projecte i fins a un màxim de 30.000 euros. Una tercera tipologia són accions i estudis relacionats amb la innovació en economia circular que podran optar a un màxim del 50% de l'import i fins a 10.000 euros. I la quarta tipologia seran campanyes de sensibilització i informació que podran rebre també fins al 50% de l'import i fins a un màxim de 5.000 euros. La convocatòria d'enguany preveu uns ajuts superiors per a les propostes de noves activitats econòmiques que promoguin la creació de llocs de treball per a joves, o que incentivin l'emprenedoria jove en el sector serveis relacionat amb el comerç de materials reciclats al major o al detall o que acompleixin bones pràctiques ambientals.

Subvenció per a una explotació avícola
D'altra banda, el consell de ministres ha aprovat atorgar una subvenció de 70.000 euros per a la creació d'una nova explotació avícola de gallines ponedores que s'instal·larà a Canillo. Calvó ha destacat que es tracti d'una nova producció que a més aposti per la "qualitat" i que es vulgui acollir a la certificació ecològica. De manera paral·lela, també s'han acordat l'adjudicació dels ajuts per al foment de les pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya corresponents al primer semestre de l'any i que ascendeix a un milió d'euros. Els ajuts es reparteixen entre un total de 87 explotacions.

Mineria de criptoactius
També s'ha donat el vistiplau al reglament relatiu als requisits de les instal·lacions de mineria de criptoactius pel que fa al seu impacte sobre el sistema elèctric. La titular de Medi Ambient ha posat en relleu que es tracta d'instal·lacions que "consumeixen molta energia" i que, per tant, poden tenir un impacte molt important "per al sistema elèctric andorrà". Per aquest motiu es determina que abans de ser autoritzades es requereixi un informe de FEDA o bé que es prevegin un seguit de mesures correctores com pot ser la producció pròpia o la connexió a la xarxa amb certs criteris.

També s'ha donat llum verda a l'adjudicació dels treballs per a dur a terme una auditoria per analitzar els efectes ambientals del sector comercial i industrial, inclosa la construcció. Aquest estudi dona resposta a l'acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l'estat d'emergència climàtica i ecològica. El concurs públic ha recaigut a l'entitat BMS Consultoria Estratègica, SAU per un import total de 39.500 euros.

Esgotament del programa Renova
La ministra també ha informat que el programa Renova ha esgotat la partida que tenia disponible per a aquest any. Així, ha recordat que al programa tradicional, que comptava amb dos milions d'euros, aquest any s'hi va afegir una altra branca destinada a fomentar l'estalvi energètic i que comptava amb una dotació d'1,5 milions, uns diners també esgotats. Calvó ha destacat que aviat es farà pública una anàlisi detallada dels ajuts atorgats.

I quant a les mesures per al foment de l'estalvi energètic, ha reiterat que al setembre es mantindran diferents reunions amb els sectors afectats de tal manera que hi pugui haver una concertació sobre les accions a emprendre, que seran "molt variades".