L'entrada al Servei d'Ocupació. (Foto: Arxiu ANA)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el secretari d'Estat d'Economia, Èric Bartolomé, aquest dilluns a les instal·lacions de Treball. (Foto: SFG)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el secretari d'Estat d'Economia, Èric Bartolomé, aquest dilluns a les instal·lacions de Treball. (Foto: SFG)
Indicadors

Gallardo valora que la xifra d'aturats sigui la més baixa des del 2018

El ministre destaca que això demostra la recuperació econòmica que espera que es consolidi a l'hivern

Escaldes-Engordany.- El departament d'Estadística ha fet públiques aquest dilluns les dades mensuals del Servei d'Ocupació, comptabilitzades l'últim dia del mes de juliol del 2022. Així, informen que el nombre global de demandants en recerca a final de mes és de 380 persones, amb una variació respecte al mes anterior del -7,3%, quan hi havia 410 persones, i un 46,6% inferior al mateix mes de l'any anterior, quan un total 711 persones buscaven feina. Quant al nombre total de llocs de treball oferts, a final de mes és de 1.381, una variació mensual del +0,7% respecte al juny quan n'hi havia 1.371. Respecte al juliol de l'any 2021, la variació és positiva del 36,9%, quan hi havia 1.009 ofertes de treball.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha posat en relleu que es tracta de "molt bones xifres", ja que si es fa "una lectura acurada" i es dedueixen d'aquestes dades la trentena de persones refugiades d'Ucraïna estem en xifres similars a les que es donaven els anys 2017-2018. A més, ha subratllat que això demostra la "recuperació" de l'economia la qual cosa fa "mirar amb optimisme" l'hivern per consolidar una "recuperació definitiva".

Cal destacar també que el nombre de demandants en millora és de 324 (352 el mes anterior), fet que representa una variació mensual del -8,0% i una variació del -47,7% respecte al juliol de l'any 2021 (619 persones), és a dir, també una xifra molt més baixa que les anteriors, tal com ha incidit Gallardo.

El ministre d'Economia també ha fet notar que la quota d'estiu, a l'espera d'una valoració més aprofundida, sembla estar donant bons resultats i ha incidit que el fet que alguns sectors estiguessin "tensats" requeria una solució "conjuntural" que sembla que ha estat una "bona proposta" i de la qual ara caldrà valorar-ne la continuïtat.

D'altres xifres fetes públiques aquest dilluns que cal destacar és que pel que fa al nombre de demandants de serveis, a final de juny era de 65. D'aquests, un és demandant en situació de baixa mèdica superior a sis mesos i 64 són en situació d'ocupació. La variació respecte al mes anterior és d'un 3,2% més per als demandants de serveis en situació d'ocupació i nul·la per als demandants de serveis en situació de baixa mèdica superior a sis mesos.

D'altra banda, el nombre de persones beneficiàries de la prestació econòmica per desocupació involuntària decretada per Govern és de 19. Al juny aquesta dada era de 23 persones, per tant, ha baixat un 17,4%. Respecte al juliol de l'any passat, la davallada és del 89,1%, ja que tot just fa un any hi havia 175 persones que rebien una prestació econòmica per desocupació involuntària.

Aquest mes de juliol, a més, s'han fet 24 contractacions mitjançant el Servei d'Ocupació i cinc mitjançant els programes de treball temporal. Finalment, del total de persones inscrites al Servei d'Ocupació, n'hi ha 87 que van trobar feina pels seus propis mitjans.

Més formacions
Qüestionat per la manca de mà d'obra que pateixen alguns sectors, com els transports, que es plantegen contractar personal a Amèrica Llatina, Gallardo ha destacat que el mercat laboral del país pot donar resposta a certes demandes, però que d'altres de mà d'obra amb "valor afegit o qualificada" tenen "més dificultats" i ha recordat que en aquest cas ja tenen "més flexibilitat" per poder fer les seves contractacions tot i que ha reconegut que els "agradaria" que aquesta mà d'obra pogués sortir del mercat nacional, si bé ha admès que caldria una formació molt específica. Precisament, i quant a les formacions que ofereix el Servei d'Ocupació, ha destacat que de cara a la tardor s'iniciarà alguna de "més a més" que s'afegirà a les que ja hi ha disponibles i ha recordat que el consell econòmic i social està treballant en un catàleg de formacions. De totes maneres, ha manifestat que el fet que hi hagi tan poques persones inscrites a la recerca de feina farà que algun dels nous cursos vagin més encarats a persones que volen una millora laboral.

El ministre també ha anunciat que per trobar mà d'obra de cara a l'hivern es vol continuar fent els 'job meeting' que es feien a Andorra, l'Arieja i la Seu i que aquest any es farà, també, algun una mica més lluny, segurament en alguna zona de costa espanyola on hi ha molta demanda de feina a l'estiu però no tant a la tardor.

Allotjament
Per fer més atractives aquestes ofertes de feina, Gallardo ha reconegut que seria bo que les empreses oferissin allotjament i ha recordat que ja fa un parell d'hiverns que algunes ho fan i creu que n'hi haurà més que se sumaran, per fer "la proposta més interessant". En aquest sentit, ha incidit en la preocupació de l'executiu per aquesta manca d'allotjament i ha reconegut que és un "repte" tant per la gent que viu al país com per als temporers. De totes maneres, ha destacat que potser aquest hivern la problemàtica serà menor, ja que cal tenir en compte, també, que alguns temporers que han restat al país gràcies a la quota d'estiu ja tindran on viure.

I qüestionat sobre el repunt d'aturats que hi pot haver quan el sector de la construcció arribi a l'alentiment que els experts pronostiquen, el ministre ha recordat que es donarà a escala global i que segurament llavors es produirà un "traspassament" com ha passat en altres ocasions a altres sectors. De totes maneres, ha manifestat que cal una "reflexió del tipus de país que tenim, del model constructiu" i també de les "càrregues" de població i fins on es pot arribar, la qual cosa també farà "ressituar" el sector de la construcció, que tot i que té un impacte molt positiu en el PIB no és l'únic, ha incidit, que "mou l'economia" i així s'ha referit a la bona marxa de l'hostaleria.

També ha reconegut que malgrat les bones xifres d'atur actual, que encara poden ser menors quan acabi l'estiu, hi pot haver "un repunt" fins que comenci l'hivern, però ha subratllat el fet que s'estigui en un 0,9% respecte de la massa salarial i en un moment en què a més augmenta el volum d'assalariats i ha conclòs que aquesta és una "molt bona notícia" per a l'economia del país.