Dissabte 27 d'abril de 2024
|
03:40 H
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Consum

Segell distintiu per a la producció de mel i trumfes autòctones

Andorra la Vella.- La producció de trumfes i de mel d'Andorra podran disposar a partir d'ara d'un segell distintiu, com el de la carn o els vins. Així es recull al reglament sobre el règim de qualitat controlada d'Andorra i sobre els termes descriptius 'Producte d'Andorra', 'Producte elaborat a Andorra' i 'Recepta Tradicional d'Andorra', aplicables als productes agraris i alimentaris, aprovat aquest dimecres per part del Govern. El text servirà per diferenciar els productes originaris produïts íntegrament a Andorra i els productes transformats a Andorra que contenen en la seva composició ingredients procedents d'altres territoris, garantint la qualitat de la seva producció.

Tal com ha expressat la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, els consumidors podran identificar els productes locals que, d'una banda, es diferencien qualitativament dels productes convencionals i que, de l'altra, responen a altres valors cada vegada més apreciats per la ciutadania, com són la producció local i de proximitat.

El reglament desenvolupa el marc normatiu de la Llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i unifica i adapta la normativa vigent que regula la producció de carn i vins sota règims diferenciats de qualitat controlada. A més, amplia i regula aquest règim de producció diferenciada de qualitat controlada a dos altres productes autòctons com són la mel i les trumfes.

Així mateix, estableix els criteris i els drets d'ús del terme 'Producte d'Andorra', referint-se als productes agraris i alimentaris (transformats o no), obtinguts a partir de matèries primeres produïdes íntegrament a Andorra. Pel que fa a 'Producte elaborat a Andorra', s'estipula que siguin aquells productes alimentaris assolits a partir de matèries primeres foranes que són transformades a Andorra, com per exemple la xocolata o les cerveses. Finalment, quant al terme 'Recepta Tradicional d'Andorra', es refereix als productes alimentaris elaborats d'acord amb la tradició i la cultura culinàries andorranes.

Calvó ha destacat que de manera paral·lela a la creació dels segells de la mel i les trumfes naixeran uns ajuts associats, que encara s'han de quantificar en funció de la demanda que tinguin aquestes certificacions.

La ministra ha incidit en el fet que creant aquests segells s'opta per "donar garanties al consumidor i es dona visibilitat als productes" al mateix temps que es lluita contra l'intrusisme.

Ajudes per a Ramaders d'Andorra
D'altra banda, el Govern ha aprovat l’adjudicació dels ajuts a favor de Ramaders d’Andorra SA, corresponents a la producció de productes agraris de qualitat que es comercialitzen sota el segell de carn de qualitat controlada d’Andorra per al primer trimestre del 2022, per un import de 80.440 euros i pel segon trimestre del 2022, per un import de 56.175 euros.

Notícies relacionades