Els cònsols d'Encamp, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, durant la roda de premsa per anunciar la possible nova concessió de les pistes d'esquí d'Encamp, Grau Roig i el Pas de la Casa. (Foto: L. G.)
Els cònsols d'Encamp, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, durant la roda de premsa per anunciar la possible nova concessió de les pistes d'esquí d'Encamp, Grau Roig i el Pas de la Casa. (Foto: L. G.)
Empresa

Encamp.- El comú d'Encamp obre la porta a una nova concessió de fins a 50 anys per les pistes d'esquí d'Encamp, Grau Roig i el Pas de la Casa. Ho han informat aquest dimecres en roda de premsa els cònsols de la parròquia, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, qui han manifestat que l'actual concessionària, Saetde, ha presentat les línies mestres d'una nova oferta per renovar la cessió de l'ocupació privada de domini públic, motiu pel qual des de la corporació, en compliment del programa electoral presentat les passades eleccions comunals, han iniciat el tràmit de competència de projectes, que s'ha publicat al BOPA, perquè les empreses i societats interessades puguin optar a la concessió desplegant, en detall, una nova proposta en un període de dos mesos.

Els mandataris comunals han exposat que la nova cessió suposarà una millora de les condicions actuals en inversions al domini esquiable i a la parròquia, tot destacant que una de les propostes de Saetde és apostar pel Pas. "El futur de la parròquia i del Pas de la Casa està lligat a la concessió i serà el nou motor d'Encamp", ha dit Mas. I ha destacat que l'adjudicació, si s'acaba duent a terme, suposarà una revalorització de les accions de la corporació. En aquest sentit, han desgranat algunes de les iniciatives que la societat ha plantejat, com la recuperació de la zona de Pessons amb la creació d'un parc natural, l'explotació d'un costat del pic de Maià i un aspecte mediambiental en relació amb la part baixa del domini d'Encamp, la qual, tal com ha asseverat Rascagnères, "acabarà sent més una piscina que una estació d'esquí".

Quant a l'actual termini de cessió dels dominis esquiables, la cònsol ha exposat que ja es disposen dels resultats de l'estudi que va demanar el comú en referència a la indemnització que la nova societat adjudicatària hauria de pagar a Saetde pels disset anys de gestió que els manquen, sempre en el cas que no s'acabi atorgant a la mateixa societat. D'aquesta manera, ha desvelat que l'import s'eleva a més de cent milions d'euros. Tanmateix, Mas ha anunciat que, tal com es va anunciar des de Ski Andorra, la societat va presentar fa una setmana, aproximadament, una sol·licitud per allargar la concessió de les pistes acollint-se a la disposició addicional de la Llei del pressupost per a l'exercici del 2022, que introdueix la possibilitat d'augmentar el termini de les concessions administratives en un 20% per establir una compensació davant les pèrdues sofertes a causa de la irrupció de la pandèmia del coronavirus. Tot i que la societat demanava ampliar la cessió per disset anys més, el període supera el límit marcat pel Govern i finalment, si s'acaba aprovant per part del comú, seria de catorze anys.

La cònsol també ha fet el punt sobre el fet que la nova concessió "suavitzarà" els problemes que fins avui dia "potser" es tenien amb la societat, recordant que, tot i que ara la relació entre Saetde i el comú sigui "excel·lent i coordinada", temps enrere "hi havia tensions". Entrant al detall sobre el màxim de cinquanta anys, ha explicat que s'ha marcat perquè "és el termini que proposa la societat", el qual es veu amb bons ulls des de la corporació perquè preveure què passarà en cinquanta anys "és complicat" i es tracta d'un sector, el de la neu, que es veurà subjecte a canvis en un futur. Els mandataris també han informat que els membres de la minoria del partit socialdemòcrata + independents estan al corrent de la sol·licitud de Saetde i que quan es tinguin totes les ofertes es crearà una taula de treball, on també participaran, per analitzar-les, de la mateixa manera que s'ha fet amb el projecte a Prada de Moles i el parc de l'Ossa.

Respecte a la modalitat del procediment per atorgar la nova concessió, Rascagnères ha comentat que, tot i que fins al moment s'aplicava el model de contractació pública en ser la figura més "senzilla", d'acord amb la llei es marca que les ocupacions privades de domini públic s'han de dur a terme a través d'un tràmit de competència de projectes per respectar els principis de publicitat, transparència i concurrència. Així doncs, ha explicat que el procediment funciona "al revés" del d'un concurs públic, ja que són les empreses i societats interessades les que presenten una oferta esquemàtica a l'administració, la qual dona peu al comú, en aquest cas, a analitzar i decidir si està interessat a obrir el tràmit per donar peu a altres companyies a presentar-se. En aquesta línia, el cònsol ha indicat que tenint en compte que el procediment es troba dintre del codi de l'administració i també disposen de dos informes de catedràtics que l'avalen legalment, no els preocupa que es pugui impugnar la possible concessió.

Els turistes francesos continuen fent gasolina al Pas

Qüestionada sobre la possibilitat que Gasopas estigui estudiant una rebaixa de les tarifes per fer front a la pèrdua del marge diferencial amb els preus a França, Laura Mas ha defensat que avui dia "no hem vist minvada la mitja de vehicles que fan gasolina al Pas de la Casa" i ha exposat que es troben al mateix nivell que el 2020. Tanmateix, no ha tancat la porta al fet que, amb la situació actual, hi pugui haver un problema, assenyalant que pròximament es farà una reunió de seguiment amb l'empresa i Sercensa on, si és necessari, es podria analitzar si cal fer una estratègia de preus, però ha remarcat que, de moment, "no es troba sobre la taula".

Renovació dels apartaments turístics a Encamp

D'altra banda, preguntada sobre la congelació de noves llicències per apartaments turístics durant dos anys, i tenint en compte que entre el Pas i Canillo s'acumulen el 90% d'immobles amb aquesta modalitat turística, la cònsol ha volgut ser prudent i esperar "a veure com ens afecta" en vista a una pròxima reunió que mantindran amb el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres. Tanmateix, ha comentat que a la vila encampadana hi ha moltes empreses que gestionen allotjaments turístics que estan renovant les instal·lacions amb l'objectiu de millorar-les i donar un servei de més qualitat als visitants i incrementar el nombre de turistes familiars que s'allotgen al poble. En referència a les mesures urbanístiques, Encamp es mostra amatent a saber quines són les directrius i les afectacions, però afirmen que a la parròquia "no hi ha una especulació de pisos de compravenda" en detriment dels de lloguer.