El director general de FEDA, Albert Moles, durant la trobada amb els mitjans de comunicació. (Foto: M. F.)
El director general de FEDA, Albert Moles, durant la trobada amb els mitjans de comunicació. (Foto: M. F.)
Consum

L'estalvi energètic 'modularà' l'increment de les tarifes de la llum l'any que ve

FEDA ha preparat un pla de contingència per fer front a les diferents situacions que es puguin donar

Andorra la Vella.- FEDA preveu un hivern dur per la situació que viu el mercat energètic en el qual s'estan donant preus "desorbitats". Davant aquesta situació l'empresa ha elaborat un pla de contingència que passa, en un primer estadi, per fomentar l'estalvi entre els consumidors. El darrer pas d'aquest pla passaria per talls en el subministrament puntuals i per sectors. Aquests talls són la darrera mesura en el pla traçat per FEDA i, en tot cas, s'aplicarien si els operadors de França i Espanya ho demanessin. Des de la companyia treballen per no arribar a aquest límit i per aquest motiu el director general, Albert Moles, remarca que "l'estalvi és imperatiu". Reduir el consum no només afectarà la butxaca del client, afegeix, sinó també el preu que Andorra hagi de pagar per l'energia que importa (actualment el 80%). El que sí que sembla segur, ha destacat, és que a principis de l'any que ve hi haurà un increment de les tarifes. El percentatge, ha assegurat, es "modularà en funció de l'estalvi" que el país sigui capaç d'aconseguir.

Moles ha reiterat que l'objectiu és aconseguir un 15% d'estalvi i que en funció de si s'aconsegueix l'increment que s'aplicarà al gener o febrer en les tarifes serà més o menys important. Així, ha recordat que ja des de fa mesos s'estan pagant "preus desorbitats" i que això ha fet que FEDA hagi tancat el 2021 amb pèrdues de cinc milions i que fins al juny d'aquest any ja se n'acumuli deu milions, una situació que no es pot mantenir indefinidament. "FEDA no es pot permetre tres anys de pèrdues", ha manifestat, incidint en el fet que necessita continuar fent inversions, especialment en renovables. La solució, ha defensat el director general de FEDA, és l'estalvi i per aquest motiu han començat ja a negociar amb els grans consumidors perquè hi hagi aquesta reducció del consum. Aposta, com ho ha fet l'executiu, perquè les mesures siguin voluntàries. "Qui millor sap com estalviar és el mateix client perquè si s'obliga igual es va en contra de la producció, i en canvi, el propi client pot prendre mesures millors sense que hi hagi una afectació en el procés productiu", ha defensat el responsable de FEDA, que ha subratllat que el que volen és que "l'estalvi no es faci en contra de la productivitat" que pugui tenir el país.

I quan es veurà l'impacte d'aquest estalvi? Des de FEDA creuen que serà cap a finals del mes de desembre, quan tota l'activitat turística estigui funcionant i les estacions d'esquí també. Serà llavors, ha manifestat, que es podrà avaluar quin percentatge s'ha aconseguit i, per tant, també el que caldria aplicar en l'augment de les tarifes. De fet, en la trobada que ha mantingut amb els mitjans i en la qual ha fet aquestes manifestacions, no ha volgut avançar cap xifra.

De totes maneres, s'ha mostrat optimista que el 15% es pugui aconseguir, ja que veu predisposició dels clients. "No és fàcil però de manera ordenada s'hi pot arribar", ha defensat. I perquè sigui possible també incidiran en el vessant pedagògic, distribuint diferents missatges, fent campanyes específiques i també fomentant l'educació de l'estalvi entre els més petits.

De moment aquest estiu hi ha hagut un increment del consum, del 7% al juliol i del 2% a l'agost i el setembre, però Moles ho lliga a la represa de l'activitat econòmica després de la pandèmia. En aquest sentit, emfasitza que "l'estalvi ha de ser més fort" que l'increment de l'activitat econòmica.

Tal com s'ha esmentat, FEDA ha elaborat un pla de contingència amb tres estadis que preveu en un primer moment un estalvi preventiu. El segon estadi recull reservar recursos de producció pròpia per si els proveïdors restringeixen el subministrament. Així, es mantindrà la cota del llac d'Engolasters alta per poder activar aquest recurs que permetria produir un quart de la demanda d'energia d'un dia d'hivern. També es farà emmagatzematge de les reserves dels llacs de muntanya que permetrien també produir energia en cas de necessitat. El tercer estadi incideix en la gestió de la demanda i preveu reduir el subministrament de manera pactada i voluntària amb els actors econòmics, "sense destarotar el seu funcionament" i en última instància, com s'ha esmentat, es contempla interrompre el subministrament de forma temporal i rotatòria per zones del país, sense afectar, però, serveis essencials. Si s'hagués de recórrer a aquest últim cas, el director general de FEDA destaca que s'avisaria els consumidors amb dos o tres dies d'antelació.

El Govern decidirà
En la roda de premsa posterior al consell de ministres el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, ha reiterat la necessitat d'estalvi, tant entre les empreses com entre l'administració i les famílies i ha incidit en el percentatge del 15%. Tot i que ha reconegut que és "prematur" parlar de percentatges de l'increment de les tarifes el que sí que ha volgut deixar clar és que serà "el Govern i tan sols el Govern qui decidirà".