Les famílies rebran ajudes per a la calefacció. (Foto: ANA)
Sector públic

El Govern impulsarà un 'xec calefacció' per ajudar les famílies amb més dificultat

Jover destaca que l'ajut no estarà indexat al LECS sinó que serà "superior"

Andorra la Vella.- El Govern atorgarà una mena de 'xec calefacció' a les famílies amb més dificultats perquè puguin tenir una ajuda per fer front a les despeses derivades de la calefacció durant l'hivern. El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha manifestat que el disseny d'aquest ajut ja està "força avançat" i que el que estan acabant de definir és el llindar a partir del qual les famílies es podran beneficiar d'aquesta ajuda. El que està clar, ha remarcat, és que no estarà indexat al llindar econòmic de cohesió social (LECS) "sinó que serà superior".

Jover ha manifestat que aquesta ajuda directa serà una mesura que s'afegirà a la que ja va prendre l'executiu de no aplicar la taxa verda l'any que ve al gasoli de calefacció, i que és una acció que beneficiarà tots els ciutadans. Amb l'ajuda es vol beneficiar aquells que puguin tenir més dificultats econòmiques per fer front a una despesa important que és la calefacció. L'ajut serà independent del tipus de calefacció que es faci servir i no serà necessari que les famílies aportin els rebuts que justifiquin que han omplert la cisterna de gasoil, la compra de pèl·lets o la factura de la llum, ja que el que es farà serà donar un import als beneficiaris que tal com ha emfasitzat Jover no serà "del 100%" de l'import del que les famílies puguin gastar en calefacció, però que pretén ser "un cop de mà". El que es vol, no havent de justificar la despesa feta, és que el procés sigui "el més àgil possible", ha subratllat el ministre.

Pel que fa a la taxa verda sobre el gasoil de calefacció, el titular de Finances ha recordat que ja es va preveure una transitòria de sis anys i que el fet que no s'apliqui el 2023 suposarà que "s'alenteix" el procés un any.

Qüestionat novament sobre l'estalvi energètic i les mesures que s'estan pactant amb privats i els comuns, Jover ha manifestat que la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, els ha transmès que hi ha "molt bona recepció" de les mesures per part dels privats i que cal que l'administració tingui un rol exemplificant. També ha incidit en el fet que "tot allò que fem en estalvi (energètic) ens ho estalviarem en increment de tarifes en el futur".