El ministre de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern regula la professió d'auditor de comptes i crea una taxa per a la supervisió

Es posarà en marxa també un registre dels professionals

Andorra la Vella.- "La llei posa negre sobre blanc la professió" d'auditor de comptes i alhora serveix per donar "rellevància, rigor i transparència" a la feina que desenvolupen. D'aquesta manera ha qualificat el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, el projecte de llei d'auditoria de comptes. Amb aquest text legal es legisla la professió, que passa a ser regulada, i alhora es posa en marxa un registre d'auditors i una supervisió. A més, es crea una taxa que els auditors hauran de satisfer i que servirà per garantir la gestió d'aquest registre i la supervisió sense que això suposi un cost per a l'administració, tal com ha comentat Jover.

En aquest sentit, s'estableix que la inscripció al registre serà de pagament i a més es fixa que un 1% de la facturació hagi d'estar destinat a les arques públiques. El titular de Finances ha manifestat que aquestes taxes no tenen un ànim "recaptatori" sinó que el que pretenen és que el sistema de registre i de supervisió no suposi "un sobrecost" per a l'executiu. D'aquesta manera, si bé ara es fixa un 1% és possible que aquesta xifra s'hagi d'anar adaptant i per aquest motiu es reserva la possibilitat que es puguin fer modificacions per via dels pressupostos. Així, Jover ha reconegut que en un primer moment de la seva aplicació és complicat saber quant es recaptarà.

El ministre ha defensat que amb el text legal es "visibilitzarà" els professionals que presten els seus serveis fent auditories de comptes. I és que en aquests moments només es té una xifra aproximada d'uns treballadors que desenvolupen una feina que Jover ha defensat que té cada vegada "més rellevància".

Tal com s'ha esmentat, el registre d'auditors serà gestionat per l'administració i tindrà com a tasca supervisar per garantir la qualitat del servei i que es faci un seguiment adequat. Es nomenarà un supervisor i de manera paral·lela es crearà el consell de supervisió en què hi haurà tant representants del sector públic com privat. A més, la llei també contempla un règim sancionador.

Ara el text inicia el tràmit parlamentari després que hagi estat treballat "braç a braç" amb el sector, tal com ha subratllat Jover. El projecte de llei, que es divideix en sis capítols, segueix els paràmetres marcats als països de l’entorn i, especialment, a la directiva de la Unió Europea vinculada a les auditories de comptes.