Dijous 25 d'abril de 2024
|
21:52 H
Un moment de la inauguració del parc solar de Grau Roig.
Un moment de la inauguració del parc solar de Grau Roig. (Foto: E. P.)
Un moment de l'acte d'inauguració del parc solar de Grau Roig, aquest dijous al matí.
Un moment de l'acte d'inauguració del parc solar de Grau Roig, aquest dijous al matí. (Foto: E. P. )
El parc solar de Grau Roig.
El parc solar de Grau Roig. (Foto: E. P.)
Un moment de l'acte d'inauguració del parc solar.
Un moment de l'acte d'inauguració del parc solar. (Foto: E. P.)
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs en la inauguració del parc solar.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs en la inauguració del parc solar. (Foto: E. P.)
Consum

FEDA inaugura el parc solar de Grau Roig, que servirà com a prova pilot per a futures instal·lacions

Grau Roig.- El parc solar de FEDA a la zona de Grau Roig ja és una realitat. Aquest dijous al matí, sota una intensa pluja, el director de Forces Elèctriques d'Andorra, Albert Moles; el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, han donat les instal·lacions per inaugurades. Com ha explicat el mateix Espot, aquesta nova infraestructura, que s'emmarca en el pla dissenyat pel Govern, ha d'aconseguir generar fins a l'1,3% de l'energia que avui en dia es consumeix. El cap de Govern ha destacat que "el sector de l'energia ens ha demostrat que té comportaments del tot menys previsibles" i ha afegit que aquest parc "serveix a un doble objectiu que és reduir la dependència i consumir energia renovable".

Per la seva part, Moles ha explicat que aquesta infraestructura serveix "per acostar-nos a l'objectiu que ens marca la Litecc (Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic) d'arribar al 33% de producció pròpia el 2030 i al 50% al 2050". Avui en dia, el Principat produeix aproximadament entre un 15 i un 20% de l'energia que necessita una fita que s'elevarà fins al 30% quan es posi en funcionament el parc eòlic del pic del Maià. Moles ha redundat en el fet que "hi haurà altres parcs fotovoltaics en el futur que se sumen a l'estratègia de diversificació de l'origen que tenim". De moment, cal destacar que el que aquest dijous s'ha inaugurat pot generar electricitat que és l'equivalent a la que necessiten unes 250 llars.

Un altre dels trets que ha destacat el director de la companyia elèctrica és el fet que "les plaques solars en alçada generen més rendiment". Això es deu, segons ha explicat Moles, al fet que "el reflex que provoca la neu afavoreix que la cèl·lula fotovoltaica pugui generar més energia i el fet de no estar a prop del mar també és beneficiós per a la tecnologia". Preguntat sobre si hi pot haver talls de llum a l'hivern, Moles ha detallat que "ara per ara, la capacitat de resposta i el pla de contingència han funcionat" i ha afegit que "el primer pas és la gestió que hem fet ara. I després si veiem que no és suficient, mirarem de desconnectar demanda de manera controlada, com poden ser els canons de neu. Però sempre ho fem amb consens amb els sectors econòmics. I en cap moment parlem de talls".

Al seu torn, Calvó ha dit que "avui estem satisfets perquè hem pogut inaugurar el primer parc fotovoltaic. Això és un clar exemple de com augmentar la sobirania energètica, però també tenim altres inversions per tal de poder-la anar ampliant. Totes aquestes formen part d'un pla sectorial". Calvó ha afegit que "abans de la Litecc no era possible la producció d'energia al país de particulars, i ara hem creat un petit ecosistema perquè se'n generi. La crisi energètica ens demostra que anem pel bon camí". Cal recordar que aquesta infraestructura ha costat 1,2 milions d'euros i que en el proper any se n'extrauran dades per tal que pugui servir com a prova pilot de cara a la instal·lació de noves infraestructures fotovoltaiques.

Notícies relacionades