El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la seva participació en la reunió de ministres de Ciència, Tecnologia i Innovació de la XXVIII Cimera Iberoamericana. (Foto: Govern d'Andorra)
Innovació

Gallardo presenta els avenços tecnològics d'Andorra a la reunió de ministres de Ciència, Tecnologia i Innovació de la XXVIII Cimera Iberoamericana

El ministre ha subratllat que el Govern ja està duent a terme diverses accions vinculades a aquest àmbit i s'ha referit al Projecte de llei d'economia digital

Andorra la Vella.- El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha participat aquest dimecres en la V reunió de ministres i altes autoritats iberoamericanes de Ciència, Tecnologia i Innovació que té lloc a Santiago de Compostel·la, Espanya. La trobada s'emmarca en les reunions ministerials prèvies de la XXVIII Cimera Iberoamericana de caps d'estat i de Govern, que se celebrarà a la República Dominicana l'any 2023.

Gallardo ha intervingut en la segona taula rodona de la jornada que, sota el títol 'Desenvolupament i implementació de l'Estratègia Iberoamericana d'Innovació', ha estat presidida pel titular d'Educació Superior, Ciència i Tecnologia de la República Dominicana, Franklin García Fermín, i ha comptat també amb la participació dels seus homòlegs del Brasil, Cuba i Portugal.

Durant la seva exposició, Jordi Gallardo ha destacat l'aposta d'Andorra per la innovació, recordant, precisament, que el Principat com a organitzador de la XXVII Cimera va triar el lema 'Innovació per al Desenvolupament Sostenible. Objectiu 2030 – Iberoamèrica davant el repte del coronavirus'. La innovació, ha afirmat, s'ha de posar al servei de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per potenciar el desenvolupament sostenible, tenint en compte la dimensió social, cultural, educativa, mediambiental i econòmica, entre d'altres.

"El país ha accelerat significativament l'impuls de l'ecosistema científic, innovador, digital i emprenedor, com a vector de transformació cap a una economia i una societat més resilient, prospera i sostenible", ha assenyalat. Un fet que el ministre ha exemplificat amb la creació d'Andorra Recerca i Innovació, que "ha permès aglutinar, enfortir i coordinar millor en una sola institució els principals agents públics que desenvolupen ciència i innovació pel desenvolupament sostenible al país". També ha emfatitzat la importància del procés de definició i implementació de l'estratègia nacional d'innovació i emprenedoria juntament amb els actors públics i privats del sector.

El titular de Presidència, Economia i Empresa ha subratllat que el Govern ja està duent a terme diverses accions vinculades a aquest àmbit i s'ha referit al projecte de llei d'economia digital, l'emprenedoria i la innovació, així com al foment d'Andorra com a Living Lab per tal d'obtenir un benefici compartit de les millores que aporten les noves tecnologies.

"En definitiva", ha clos, Andorra "és un país obert a la innovació i a l'emprenedoria cap al desenvolupament sostenible", compromès amb l'estratègia iberoamericana d'innovació.

La trobada de ministres a Santiago de Compostel·la continua durant aquest dimecres amb més diàlegs ministerials i taules rodones. La reunió finalitza demà amb una cerimònia de clausura a càrrec de la secretaria per a la Cooperació de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), Lorena Larios; del ministre dominicà Franklin García Fermín; i de la ministra de Ciència i Innovació d'Espanya, Diana Morant.