La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, i la presidenta de l'Associació de Dones d'Andorra (ADA), Mònica Codina. (Foto: Cambra de Comerç)
Empresa

Un manual per a la igualtat efectiva entre dones i homes a les empreses

La Cambra i l'ADA impulsen el document adreçat a entitats de menys de 50 empleades

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i l'Associació de Dones d'Andorra han impulsat un manual pràctic per garantir la igualtat efectiva entre dones i homes a les empreses de menys de 50 persones treballadores. En aquest document s'explica quines són les obligacions de la llei d'igualtat. El text legal té per finalitat aconseguir que totes les persones, independentment del seu sexe, tinguin les mateixes possibilitats en l'àmbit laboral, social, cultural, econòmic o polític, sense actituds i estereotips que les limitin. Destaca com a mesura que les empreses de menys de 50 persones treballadores no hauran de fer un pla d'igualtat, tot i que sí que hauran de garantir la no-discriminació i la igualtat d'oportunitats.

Tal com informa la guia, en el sector empresarial aquestes desigualtats s'evidencien sobretot en la bretxa salarial que existeix actualment, ja que l'any passat les dones van percebre un 19,9% menys de salari que els homes. Aquesta situació ve donada com a conseqüència de discriminacions directes o d'altres factors, com són l'escassa presència de les dones en llocs de responsabilitat, coneguda com a segregació vertical, la presència més gran de dones en professions poc remunerades, o segregació horitzontal, o el percentatge més gran de dones amb jornades de treball parcials o en situació de desocupació per les dificultats de conciliació entre la vida laboral i familiar.

En paraules de la directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, "és a través del coneixement, la sensibilització i l'educació que aconseguirem que Andorra sigui una societat igualitària, i aquest manual és definitivament un pas endavant perquè les empreses puguin aconseguir-ho".

De la mateixa manera, la presidenta de l'Associació de Dones d'Andorra, Mònica Codina, considera que "cal que entre totes i tots revertim la discriminació per raó de sexe, i certament en l'àmbit empresarial encara hi ha molt camí a recórrer. Des de l'ADA fem una crida a les empreses perquè dediquin esforços en les seves polítiques d'igualtat, i aquest manual pretén ser una guia clara per aconseguir aquest camí; tenint una eina útil i pràctica al seu abast, que els permeti aplicar la nova llei d'igualtat efectiva aprovada aquest mateix any".