El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la signatura per a la integració de noves empreses a la xarxa inclusiva. (Foto: M. F.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la signatura per a la integració de noves empreses a la xarxa inclusiva. (Foto: M. F.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la signatura per a la integració de noves empreses a la xarxa inclusiva. (Foto: )
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la signatura per a la integració de noves empreses a la xarxa inclusiva. (Foto: M. F.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, amb els representants de les quatre empreses que han signat aquest dimarts. (Foto: M. F.)
Empresa

La xarxa d'empreses inclusives ja dona feina a 35 persones amb discapacitat

Aquest dimarts quatre empreses més s'han sumat al programa

Andorra la Vella.- La xarxa d'empreses inclusives arriba a les 34 després que aquest dimarts Roca & Ribes, Pyrénées Distribució, Mercauto i Sant Eloi s'hagin sumat a aquest programa que integra al mercat laboral persones amb discapacitat. Tal com ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, actualment ja hi ha 35 persones que tenen un lloc de treball gràcies a aquesta proposta i ha subratllat que el "repte és que totes les persones que tenen una situació de discapacitat permanent o temporal poguessin integrar-se al mercat laboral". Ha valorat que és "un èxit" les xifres que es tenen ara com ara, però també ha subratllat que l'objectiu és que hi hagi una integració del 100% de les persones amb discapacitat i que el Govern "no defallirà" en aquesta fita.

El titular d'Economia ha volgut agrair la implicació de les empreses per la decisió que prenen d'incorporar a les seves plantilles una persona amb discapacitat amb "un objectiu social al darrere" com és la reinserció d'aquestes persones que tenen "necessitats especials o particulars però que no per la seva situació han de quedar al marge". En aquest sentit, ha valorat que el programa funciona "molt bé" perquè aquestes persones es puguin "sentir actives" i que "aporten a la societat". A canvi, ha destacat el valor que aporten a les empreses, ja que "s'entreguen moltíssim, assumeixen molt bé els rols i les feines i viuen amb passió la seva feina". A més, ha subratllat el "component humà" que aporten, un "valor afegit que està molt ben valorat per les empreses".

Des del Govern hi ha una "mena de mediació" entre el treballador i l'empresa perquè hi pugui haver una adequació del lloc de treball a les seves necessitats. Així, s'analitza la feina que la persona ha de fer i després també es fa l'acompanyament "per veure que la integració s'està fent amb garanties".

Tal com s'ha posat en relleu, Gallardo ha manifestat que el repte és que cap persona sigui discriminada i que pugui treballar si és el que vol. En aquest sentit, ha agraït que cada vegada hi hagi "més empreses" que es vulguin sumar al programa i ha defensat que el Govern també en fa difusió perquè sigui conegut.

Els treballadors tenen un contracte indefinit i el salari es fixa en funció de les necessitats laborals de l'empresa i del treballador, segons el codi de relacions laborals. El ministre ha reivindicat el "retorn humà, social i laboral" que suposa aquest programa.

Subcontractacions
D'altra banda, i qüestionat sobra la situació que podrien estar vivint empleats subcontractats que treballen, sobretot, a la construcció, el titular d'Economia ha posat en relleu que "ningú vol mirar cap a l'altre costat" i ha afegit que si bé les inspeccions fetes fins ara no han constatat anomalies, si se'n detectessin "s'obriran les diligències o l'expedient escaient". El ministre ha destacat que d'acord amb un informe jurídic que té l'executiu es conclou que "quan un treballador es desplaça a Andorra i té un contracte, si aquest no diu el contrari s'aplica el Codi de relacions laborals del país d'origen", és a dir, que en molts d'aquests casos seria d'aplicació el marc legal laboral del país d'on venen aquestes persones. Això serà així fins que no hi hagi una modificació de la llei d'actius digitals per aclarir "el buit legal" que s'ha detectat. En tot cas, ha destacat que aquests canvis legislatius es faran "quan es pugui" però que l'executiu vetllarà perquè aquestes persones no tinguin "un tracte desfavorable o condicions que no són les que volem per als treballadors que estan a Andorra".

D'aquesta manera, Gallardo ha manifestat que en el cas de la llei de seguretat i salut en el treball s'aplica la d'Andorra, però que des del punt de vista laboral ara com ara es té en compte el contracte que, si no diu el contrari, aplica la llei del país d'origen. En constatar que es podria estar donant un greuge l'executiu té la voluntat de modificar la llei perquè no hi pugui haver "interpretacions" i mentrestant ha destacat que si es donen "situacions que no són les que desitjaríem" tant des d'Immigració com des de Treball es podria obrir diligències i els expedients escaients.