Una reunió del consell econòmic i social, que ha analitzat el reglament. (Foto: SFG)
Empresa

Millores en el procés d’elecció de delegats dels assalariats i comitès d’empresa

El Govern impulsa un reglament que clarifica certes qüestions que no quedaven clares a la llei

Andorra la Vella.- El Govern ha donat llum verda al reglament dels tràmits administratius de registre, dipòsit i publicitat dels resultats i desenvolupament del procés d’elecció de delegats dels assalariats i comitès d’empresa. Amb l’objectiu fonamental de facilitar la concertació entre l’empresa i els assalariats, el nou reglament clarifica alguns dels elements de la llei de relacions laborals, que després de la posada en pràctica del text legal s’han identificat com a més complexos en la seva aplicació. En concret, es detallen determinats aspectes que integren l’organització de les diferents fases del procés d’elecció de delegats dels assalariats i comitès d’empresa.

Entre d’altres, el reglament clarifica la diferència entre el cens laboral que l’empresa ha de facilitar als components de la mesa electoral i que ha d’integrar el conjunt de treballadors assalariats de l’empresa, i el cens electoral que, a partir del cens laboral, valida la mesa electoral i que ha d’integrar els treballadors assalariats que tenen la condició d’electors i elegibles i la seva adscripció definitiva als col·legis electorals respectius quan escaigui.

A més, per facilitar algunes de les operacions en la confecció d’aquest cens, el reglament detalla la forma de càlcul per determinar tant el nombre total de treballadors que integren el cens laboral, considerant els dies treballats l’any anterior pels treballadors no fixos vinculats a l’empresa per contractes de durada determinada inferiors a un any, com el nombre de representants que s’ha d’atribuir a cada col·legi electoral.

La constitució de la mesa electoral, que s’ha revelat com una qüestió que ha generat dificultats interpretatives en el desenvolupament d’alguns dels processos promoguts fins ara, també compta amb un tractament específic en aquest reglament. Així, a tall d’exemple, es plasma el fet que en el cas d’eleccions a comitè d’empresa es requereix la constitució inicial de la mesa electoral, que té entre les seves funcions la de constituir una mesa electoral per cada col·legi de 150 electors o fracció, encarregada de presidir la jornada electoral en cada col·legi i redactar la corresponent acta d’escrutini del col·legi.

També es destaca que el reglament recull els requisits i finalitats dels comitès d’empresa que ja estaven presents a la llei de relacions laborals, si bé no estaven inclosos al reglament vigent fins a la data.