El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Empresa

Jover trasllada la 'sorpresa' i 'preocupació' del Greta davant les afirmacions dels sindicats

El Govern anuncia modificacions en l'arribada de treballadors extracomunitaris per dotar-los de més seguretat

Andorra la Vella.- El Govern ha desmentit aquest dimecres que la delegació del Grup del Consell d'Europa especialitzat en la lluita contra el tràfic d'éssers humans (Greta) hagi qualificat el sistema laboral d'Andorra com a "medieval" i "obsolet" tal com van transmetre els sindicats aquest dimarts després de la reunió que van mantenir amb els experts de l'organisme. El ministre portaveu, Eric Jover, ha afirmat que les declaracions fetes pels representants sindicals són "duríssimes" i "desafortunades" i que, en cap cas, "s'ajusten a la realitat".

Arran de les declaracions dels sindicats, els quals posaven en boca del Greta situacions irregulars en subcontractacions en el sector de la construcció, Jover s'ha trobat amb els representants del Consell d'Europa "per saber de primera mà si havien dit" aquestes paraules, i el cert és que "ho han desmentit taxativament", per la qual cosa, ha afegit, "són els primers que estan sorpresos i preocupats per aquestes afirmacions que no es corresponen ni amb el fons ni amb la forma del que pensen sobre Andorra".

Al llarg de la reunió amb el Govern, Jover ha assegurat que els membres del Greta "m'han fet evident que estan molt satisfets de la cooperació amb les autoritats andorranes", ja que "veuen que estem fent canvis significatius per alinear-nos al màxim amb els principis del tractat de Varsòvia i volen continuar treballant així". De fet, està previst que aquest dijous emetin un comunicat associat a la visita que durant aquests dies estan realitzant al Principat donant el seu parer i, posteriorment, elaboraran "un informe on hi haurà recomanacions de millora que el Govern analitzarà i intentarà desenvolupar".

Jover també ha transmès que els membres del Greta "han desmentit completament aquestes paraules i, fins i tot, m'han comentat que estan decebuts per la forma, ja que els intercanvis que realitzen el grup d'experts són confidencials". En aquest sentit, ha afegit que troba "molt tristes" les declaracions efectuades pels representants sindicals. "Vull pensar que ha estat un error i que rectificaran", ha dit, ja que, per contra, la voluntat hauria estat la "d'instrumentalitzar" uns experts del Consell d'Europa, la qual cosa "no es correspon amb la voluntat com a país adherent al tractat de Varsòvia ni dona massa bona imatge".

Modificacions amb els extracomunitaris

Paral·lelament, Jover ha recordat que es plantejaran modificacions pel que fa a l'arribada al país de treballadors extracomunitaris. De fet, la setmana vinent s'aprovarà una modificació del reglament associat a aquesta qüestió "per poder ser més clars amb un dels elements que preveu la nostra llei per donar més seguretat" i que correspon als salaris.

D'aquesta manera, ha apuntat que els treballadors subcontractats que arribin al país per un període superior a un mes hauran d'aportar al Servei d'Immigració el seu contracte laboral d'origen "i l'administració verificarà que sigui homologable amb la legislació andorrana". En aquest sentit, ha dit que cada salari haurà d'estar adequat a la categoria professional corresponent que, en diferents casos, va més enllà del salari mínim.