Divendres 26 d'abril de 2024
|
00:45 H
El director general de FEDA, Albert Moles, en la roda de premsa que ha ofert aquest dimarts amb motiu del dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació.
El director general de FEDA, Albert Moles, en la roda de premsa que ha ofert aquest dimarts amb motiu del dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació. (Foto: M. F.)
El director general de FEDA, Albert Moles, en la roda de premsa que ha  ofert aquest dimarts amb motiu del dinar de Nadal amb els mitjans de  comunicació.
El director general de FEDA, Albert Moles, en la roda de premsa que ha ofert aquest dimarts amb motiu del dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació. (Foto: M. F.)
Consum

Moles diu que FEDA encara el 2023 amb millors perspectives que el 2022

Escaldes-Engordany.- El director general de FEDA, Albert Moles, es mostra optimista de cara al 2023. D'aquesta manera, creu que la política d'inversions que ha dut a terme l'empresa al llarg dels darrers anys i els "reptes" i "esforços" que s'han fet aquest 2022 serviran perquè el 2023 es pugui afrontar "amb millors perspectives". Així ho ha posat en relleu en el tradicional dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació en el marc del qual ha manifestat que les mesures per promoure l'estalvi i la inversió en infraestructures clau seran punts forts per fer front a les dificultats que puguin donar-se al llarg de l'any vinent, en què no descarta que s'hagin de fer nous increments del preu de la llum. I precisament per adaptar-se a les conseqüències dels possibles talls de subministrament que puguin arribar de França i Espanya, FEDA ultima aquests dies el pla de contingència amb els actors implicats. Moles ha defensat que "no és tan important" pel que fa a les mesures que pugui aplicar la companyia com pel fet que "tothom entengui el que pot passar" i n'estigui "informat".

D'aquesta manera, Moles ha defensat que la política duta a terme per la companyia els darrers anys, i que han suposat un seguit d'inversions per incrementar la producció nacional com les xarxes de calor d'Andorra la Vella, Soldeu i Escaldes-Engordany; l'aposta per les energies renovables; el fet que la companyia estigués sanejada o que es tingués amb els països veïns contractes a llarg termini amb preus tancats (la qual cosa ha suposat un estalvi de 57 milions d'euros) han estat clau per adaptar-se a les dificultats del context actual. I ha afegit el paper que han tingut l'estalvi energètic, l'augment de les tarifes i el que tindrà, també, el pla de contingència per fer front a la difícil situació actual. D'aquesta manera, ha recordat que malgrat aquestes accions es preveu acabar l'any amb un resultat negatiu de 20 milions d'euros, una xifra que es podrà apaivagar gràcies a la transferència de quinze milions procedent del Govern.

Moles ha tornat a recordar el paper clau de l'estalvi energètic per limitar la demanda d'electricitat i malgrat que ara com ara s'està lluny del 15% fixat creu que s'hi pot arribar. Així, ha valorat que al mes d'octubre hagi estat de gairebé el 7%; que al novembre hagi arribat a un 10% i que al desembre estigui sent de l'1,3%. Ha fet notar que "és molt complicat" comparar realitats entre uns anys i uns altres, ja que caldria tenir en compte una activitat econòmica i unes temperatures similars. Així, ha recordat que aquest any hi ha més habitants, més metres quadrats de superfície comercial i moviments turístics diferents de l'any passat. Per tant, destaca que si aquests indicadors econòmics creixen i la demanda baixa "ja és positiu". Creu que les mesures d'obligat compliment que ha estipulat el Govern arriben a temps i ha afegit que "el repte" seran els mesos d'hivern, és a dir, sobretot desembre, gener i febrer. En aquest sentit, davant la possibilitat que s'hagi de fer un nou increment de les tarifes l'any que ve per poder fer front als preus que vinguin fixats pels mercats dels països veïns, ha alertat que durant l'hivern, amb una demanda que és el doble que la de l'estiu, es poden arribar a tenir preus que poden superar "els rècords" dels mesos anteriors.

I precisament sobre els preus que ha hagut de fer front FEDA, malgrat tenir les tarifes pactades, Moles ha manifestat que ja han suposat un sobrecost en la factura de compra i ja s'ha pagat el doble de fa dos anys, passant de 30 a 70 milions d'euros.

Quant als possibles tall en el subministrament, Moles ha manifestat que aquests dies estan acabant de tancar amb els actors implicats el pla de contingència. Ha manifestat que s'estan mantenint un seguit de reunions que no són tan important per a FEDA, que ja té clar les accions que haurà d'aplicar, com per fer entendre els actors implicats el que pot suposar que s'hagi de fer un tall de llum. D'aquesta manera, i qüestionat sobre si seria interessant fer un simulacre com s'ha fet, per exemple, a França, ha manifestat que pel tamany d'Andorra on es té un accés "molt directe" amb els clients no tindria sentit fer aquesta simulació sinó que "és millor parlar-ho obertament" i que, per tant, tothom sàpiga què és el que ha de fer en cas de tall i també perquè els efectes siguin els mateixos per a tothom, independentment si rep la llum de FEDA o de les mútues.

Quant als reptes de futur, Moles ha destacat que la companyia ha de continuar fent inversions en renovables, com el parc eòlic del Maià, per incrementar la sobirania energètica del país i alhora caminar cap a la transició energètica. També ha assenyalat l'ampliació de les xarxes de calor per reduir el consum elèctric i potenciar la mobilitat elèctrica, així com l'aposta per la digitalització dels comptadors. Un altre pas clau, ha destacat Moles, és la "interconnexió amb Espanya" i ha desitjat que durant el 2023 es pugui començar a impulsar.

Notícies relacionades