Trobada entre la Confederació Empresarial Andorrana i el MEDEF Occitanie (mouvement des entreprises de France Occitanie). (Foto: CEA)
El president de la CEA, Gerard Cadena, i la presidenta de MEDEF Occitanie, Sophie Garcia, signant el conveni. (Foto: CEA)
Empresa

La CEA exhorta a impulsar la col·laboració transfronterera per recuperar l’equilibri històric amb França

L'objectiu de la patronal andorrana és potenciar el desenvolupament econòmic dels Pirineus

Andorra la Vella.- La Confederació Empresarial Andorrana i el MEDEF Occitanie (mouvement des entreprises de France Occitanie) han signat avui un Acord de Cooperació amb l'objectiu de reafirmar i potenciar la cooperació empresarial entre Andorra i la regió d'Occitània, fomentar la col·laboració entre les empreses andorranes i les del sud de França, i impulsar iniciatives transfrontereres que revitalitzin l'economia dels dos països.

El conveni preveu reforçar l'assistència necessària per a l'organització de visites de negoci per als seus membres en els països respectius, intercanviar informació econòmica, comercial i legal, prestar assistència mútua en matèria de cooperació internacional sobre projectes conjunts d'integració, entre d'altes aspectes.

El president de la CEA, Gerard Cadena ha remarcat la voluntat de la CEA de recuperar l'equilibri històric entre Espanya i França al país i ha remarcat que "necessitem la comprensió i la voluntat política de les institucions de Tolosa, Barcelona, París, Madrid, Brussel·les i, per descomptat del país, per tal que Andorra pugui assumir la missió històrica de contribuir al desenvolupament econòmic d'aquesta part dels Pirineus."

Per la seva banda, la presidenta de MEDEF Occitanie, Sophie Garcia, ha remarcat "la bona predisposició de la patronal francesa de treballar plegats i fer d'aquesta trobada, la primera de molts i profitosos encontres." Garcia ha subratllat que "cal treballar plegats per reactivar econòmicament tota aquesta zona" amb la col·laboració empresarial de les dues vessants dels Pirineus.

Garcia i Cadena han coincidit a assenyalar que Andorra és la plataforma ideal per fomentar les relacions empresarials i els partenariats entre empreses d'Occitània, Catalunya i del mateix Principat.

La sessió de treball ha comptat amb diverses intervencions que han ajudat a donar a conèixer el país: La primera, a càrrec d'Andorra Business, que ha exposat el nou model de país i la transformació que ha viscut Andorra en l'última dècada: Un procés d'obertura i normalització que ens ha de portar a diversificar l'economia i enfortir els vincles econòmics i comercials amb els nostres veïns.

La segona intervenció ha anat a càrrec de la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, que ha exposat els detalls del programa de cooperació entre Occitània i Andorra que s'està desplegant actualment. Així mateix, la ministra ha fet un breu resum de les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europea, l'objectiu del qual és l'accés equilibrat d'Andorra al mercat interior europeu.

Finalment, el ministre d'Ordenament Territorial, Víctor Filloy, ha presentat el pla d'infraestructures viàries previstes entre Andorra i França.

Després de la signatura del conveni, la sessió de treball ha continuat amb un intercanvi d'opinions i experiències entre els diferents participants amb la finalitat de començar a establir contactes transfronterers en diferents àmbits empresarials.

Aquesta trobada s'emmarca en la voluntat de la CEA d'establir lligams transfronterers amb les patronals veïnes, encetada ara fa uns mesos amb la signatura del conveni de col·laboració amb Foment de Treball.