Dijous 25 d'abril de 2024
|
22:01 H
Resum de previsions per a l’economia andorrana 2022-2027.
Resum de previsions per a l’economia andorrana 2022-2027. (Foto: Departament Estadística)
Indicadors

Estadística preveu un alentiment del creixement econòmic fins al 2027

Andorra la Vella.- El departament d'Estadística estima que a partir d'enguany i fins al 2027 el creixement de l'ecomomia andorrana pateixi un alentiment considerable. Així es desprèn de la nota publicada aquest dijous, en la qual s'informa que la previsió es duu a terme tenint en compte les variables principals que marquen el ritme econòmic del país, com són el Producte Interior Brut (PIB), el Valor Afegit Brut (VAB) i la inflació mesurada amb l’Índex de Preus de Consum (IPC), a més de la massa salarial, el nombre d’assalariats i el comerç internacional de béns.

D'aquesta manera, i entrant al detall del càlcul, Estadística exposa que en els pròxims quatre anys el PIB nominal davallaria fins al 3,6 i el real fins a l'1,8, el que suposa una caiguda del creixement de prop de nou punts. En relació amb l'evolució del VAB, la previsió de cara al 2027 també mostra una davallada generalitzada, passant d'un 13% nominal i un 8,3 real el 2022 a un 3,6 i 1,8%, respectivament, en quatre anys.

Quant a la massa salarial i el nombre d’assalariats, Estadística també augura que el creixement laboral del Principat s'estancarà amb una disminució de la xifra de treballadors i de la massa salarial, amb una caiguda de més de deu punts respecte a la massa salarial i del 7,3% en l'increment del nombre de treballadors. En relació amb el comerç internacional de béns, l'exportació d'aquests patirà una davallada important en el creixement passant del 160,9% del 2022 a una previsió del 3,6 el 2027. Per la seva banda, l'augment de les importacions passarà a ser d'un 2,7% en quatre anys.

Finalment, respecte a l'evolució de l'IPC, Estadística estima que el 2027 es tancarà amb un creixement dels preus del 0,9 i d'un 1,5% tenint en compte la mitjana anual.

Notícies relacionades