Productes alimentaris d'un establiment comercial. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Les vendes de les grans superfícies creixen un 12,1% al desembre respecte del 2019

En comparació amb el desembre del 2021, l'augment és de l'1,5%

Andorra la Vella.- L'índex general de vendes de les grans superfícies comercials (IVGS) va augmentar un 1,5% el desembre del 2022 respecte del mateix mes de l'any anterior. Segons publica aquest dijous el departament d'Estadística, si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i la resta de productes, la categoria d'alimentació va augmentar un 2,7%, mentre que la referent a la resta de productes es va incrementar un 0,5%.

En relació amb el desembre del 2019, abans de la crisi sanitària, l'índex general de vendes a preus corrents va presentar una variació positiva del 12,1%. Si es comparen les xifres amb les economies de l'entorn, la variació anual de l'índex general mesurada al desembre del 2022 es va situar per sota de la xifra d'Espanya (11%) i França (5,5%).

Pel que fa a les variacions intermensuals, l'índex general corresponent al desembre va experimentar una variació positiva del 58,5% respecte del novembre del 2022, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari.

Quant a l'índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l'efecte dels preus, durant el desembre va caure un 5,8% respecte del mateix mes de l'any anterior. Pel que fa a la categoria d'alimentació, va caure un 8,9%, mentre que la referent a la resta de productes va disminuir un 4,2%. En relació amb el desembre del 2019, l'índex general de vendes a preus constants va presentar una variació positiva de l'1,5%.

D'altra banda, en referència a l'índex d'ocupació de les grans superfícies del comerç al detall va disminuir un 0,1% respecte del mateix període anterior, però va presentar un augment del 3,9% respecte del registrat al novembre del 2022. Finalment, quant a l'ocupació per sexe, cal destacar que el 63,7% dels empleats correspon al gènere femení i el 36,3% restant al masculí.