El ministre portaveu en funcions, Cesar Marquina, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern valora de manera positiva la conclusions del comitè europeu de drets socials

Andorra no compleix tres de les quinze disposicions analitzades

Andorra la Vella.- El fet que no es prevegi un preavís durant el període de prova d'un treballador; que no hi hagi un examen mèdic en cas de persones que fan treball nocturn i la bretxa salarial entre homes i dones són tres de les disconformitats assenyalades pel comitè europeu de drets socials que s'han fet públiques aquest dimecres, després de l'avaluació que els experts van dur a terme i que contempla el període comprès entre l'1 de gener del 2017 i el 31 de desembre del 2020. En conclusió Andorra complexi nou de les quinze disposicions vinculades a aspectes com les condicions laborals justes o a la informació dels treballadors sobre els aspectes essencials del seu contracte. En altres tres s'han expressat les disconformitats i tres han estat ajornats per a una anàlisi posterior. Des de l'executiu es fa una valoració "força positiva" d'aquest informe, tenint en compte. Per exemple, que el grau de compliment d'Andorra sobre la Carta Social Europea és superior a la que presenten països com França o Espanya, tal com ha valorat el ministre portaveu en funcions Cesar Marquina.

Sobre les tres disconformitats, Marquina ha destacat que en el cas de la bretxa salarial el període analitzat va fins al 2020 i, per tant, encara no estava en vigor la llei d'igualtat de tracte entre homes i dones i s'ha mostrat convençut que en següents revisions "segurament variarà" aquest criteri dels experts, tenint en compte el context legal. Així, ha defensat que la llei "marca el camí" per resoldre aquesta bretxa i, per tant, els exàmens posteriors haurien de valorar aquesta evolució del país.

Quant al fet que no es prevegi un examen mèdic en cas de persones que treballen de nit, el portaveu en funcions de l'executiu ha posat en relleu que l'ordenament jurídic no preveu aquest supòsit, però sí d'altres com per exemple revisions obligatòries a persones que duen a terme activitats perilloses o treballen amb matèries insalubres, per tant, es considera que hi ha "una cobertura parcial".

A l'últim i pel que fa al preavís en període de prova, ha manifestat que l'executiu en "pren nota" per poder recollir aquesta obligatorietat.

El portaveu de l'executiu en funcions ha destacat que la Carta Social Europea és "un mitjà per conèixer-nos millor" i també per fixar "el full de ruta" que cal seguir en matèria de drets socials.

Respecte als tres articles ajornats (que fan referència a remuneració decent, assetjament sexual i moral), el comitè es reserva les conclusions a l'espera de més informació, que el Govern aportarà en el proper cicle d'avaluació sobre el mateix grup temàtic.