Diumenge 21 de juliol de 2024
|
23:48 H
La granja de gallines ponedores que ha obtingut la certificació ecològica.
La granja de gallines ponedores que ha obtingut la certificació ecològica. (Foto: L'Ou 1900)
Consum

Una explotació avícola obté la certificació de producció ecològica i dues empreses més la tindran en breu

Andorra la Vella.- Una explotació avícola ja compta amb la certificació de producció ecològica. Es tracta d'una granja de producció d'ous que ja ha completat tot el procés per poder tenir aquest segell. Properament, un productor de vins també disposarà d'aquesta certificació i hi ha una tercera empresa que ja ha iniciat els tràmits per poder tenir el segell. A més, altres ja han mostrat el seu interès i tal com destaca el director d'Agricultura del Govern, Josep Casals, molt aviat també hi haurà al mercat melmelades que tindran aquest reconeixement i al llarg de l'any és previsible que s'hi sumin altres productes.

Aquesta certificació s'empara en la Llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris del 2018, i el seu posterior desplegament, que possibilita que els productors del país puguin acollir-se al procés de certificació per obtenir un segell que suposa un valor afegit per al producte.

Tal com destaca Casals, L'Ou 1900 han estat els primers a obtenir aquesta certificació. Un productor de vins, com s'ha esmentat, està acabant el procés de certificació, que ja se sap que serà favorable, i una empresa de plats preparats també es troba en tràmit per aconseguir el segell. En aquest darrer cas, tal com ha detallat el director d'Agricultura, el procés és "més complex" perquè en cada recepta s'ha de certificar els diferents ingredients, "fins i tot les espècies" que es fan servir, que venen de fora del país. Això fa que el procés hagi estat "més llarg" i s'hagi retardat l'obtenció de la certificació.

Casals ha manifestat que estan "contents" de la resposta que està tenint la possibilitat d'aconseguir aquest segell i de fet concreta que hi ha altres productors que ja han mostrat el seu "interès" per iniciar el procés. Per això avança que al llarg d'aquest any "veurem segur" al mercat melmelades amb el segell de producció ecològica i pot ser, "fins i tot", algun altre producte que hagi pogut completar la certificació.

Cal recordar que per facilitar la implementació d'aquests segells el Govern va aprovar un seguit d'ajuts. D'aquesta manera, en funció de l'auditoria d'Ecocert es fixen els imports que han de rebre els projectes presentats. Hi ha dues categories, les ajudes directes o les indirectes. Pel que fa a les segones, cobreixen les prestacions de serveis d'inspecció, control i certificació a la conversió a la producció ecològica i al manteniment de la producció ecològica, a través dels organismes de control.

Notícies relacionades