Aquest dijous s'ha aprovat la liquidació dels comptes del 2022 del comú d'Encamp. (Foto: C.C.T.)
Laura Mas, durant la sessió de consell de comú d'Encamp d'aquest dijous. (Foto: C.C.T.)
David Rios i Enric Riba, durant la sessió de consell de comú d'Encamp d'aquest dijous. (Foto: C.C.T.)
Sector públic

Encamp tanca el 2022 amb un superàvit de 126.500 euros

El consell de comú ha aprovat la liquidació dels comptes aquest dijous

Encamp.- El consell de comú d'Encamp ha aprovat aquest dijous la liquidació dels comptes anuals del 2022, tancant l'any amb un superàvit de 126.526 euros. L'execució del pressupost ha estat del 60,34%, arribant a 8.333.824 euros en la liquidació del capítol d'inversions reals del 2022, un 8,89% menys que les dades de tancament de l'any 2021, d'aquest import 2.192.480 euros es van destinar al projecte del nou parc gran, el parc de l'óssa.

L'augment de l'activitat immobiliària i de la construcció ha marcat l'increment d'un 20% dels ingressos del comú d'Encamp, arribant a recaptar el 2022 22,7 milions d'euros. D'una banda, l'impost sobre la construcció ha estat de 600.000 euros superiors, respecte al 2021, i l'import recaptat per l'ITP, resultant de les transmissions immobiliàries gravades per aquest impost comunal, ha estat d'1,5 milions, un 22% més que el 2021. A més, l'increment dels ingressos provinents de l'abocador del Maià ha estat 474.591 euros superiors, també destacable en aquest augment de la recaptació del comú encampadà.

Sobre les despeses, les dades de tancament de l'any 2022 mostren un augment del 10,49%, una variació positiva d'1.989.041 euros. En aquest àmbit, l'increment més significatiu ha estat d'un 41,78% al capítol de transferències corrents, que des de la corporació s'explica, principalment, per l'increment de l'aportació anual al compte de compensació regulat per la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d'estabilitat pressupostària fiscal, conseqüència de la modificació en el sistema de càlcul d'aquesta aportació anual, que es multiplica per cinc, situant-se l'any 2022 en 144.907 euros. Una altra de les partides que s'han incrementat notablement és la de les despeses financeres, que han augmentat un 35,22% i que ha estat relacionat amb les quotes anuals d'amortització i els interessos del nou préstec formalitzat l'any 2021.

Pel que fa a l'endeutament, el comú d'Encamp ha tancat el 2022 amb 19,19 milions de deute públic, situant la ràtio en el 73,05% del sostre d'endeutament. Des de la corporació expliquen aquesta baixada, per l'amortització del préstec que es va demanar l'any 2021 i que va suposar un augment de l'endeutament del comú en 6,37 milions.

Finalment, sobre les transferències del Govern, la corporació encampadana ha destinat el 100% de l'import de 8,6 milions d'euros, rebut per l'administració central, al finançament de les despeses de capital, atès el superàvit d'operacions corrents, obtingut amb ingressos propis.

La liquidació dels comptes anuals del 2022 ha estat aprovada amb els vots a favor de la majoria comunal i de la consellera d'Agrupament Encampadà, Esther Vidal, i amb el vot negatiu dels consellers socialdemòcrates, David Rios i Enric Riba. Rios ha explicat el vot negatiu assegurant que "aquest any s'han aconseguit uns ingressos atípics, per la construcció i sumant-hi el crèdit demanat, però veient la inestabilitat del context, quan tenim un any excepcional no podem gastar tot això i més. Cal reservar els romanents per si tinguéssim problemes o bé, gastar-los amortitzant endeutament o amb infraestructures importants per la parròquia".

La cònsol major, Laura Mas, ha defensat la postura de la majoria comunal, tot dient que "la cura pressupostària que es fa des del Comú és molt cautelosa. Fem inversions per a la millora dels serveis, embelliment i millora de la vida dels ciutadans i dels turistes. Estem molt contents del resultat i esperem per al 2023 un tancament similar a aquest". Pel que fa a la despesa, Mas ha assegurat que "els pressupostos es treballen prèviament i les despeses s'adeqüen als ingressos previstos".

El PS pregunta sobre la seguretat del nou parc infantil del Pas

El conseller comunal del PS, David Rios, durant la sessió de comú, ha preguntat sobre les mesures de seguretat del nou parc infantil del Pas de la Casa, ja que, segons els socialdemòcrates, les barreres de protecció no són prou altes per a impedir que els infants s'enfilin a la teulada de l'antiga escola infantil. "Hi ha persones que han saltat i s'han passejat per la teulada. No costa tant al comú millorar la seguretat, per evitar tenir problemes. No entenem per què (la cònsol major, Laura Mas) s'enroca en què l'obra està ben feta", ha remarcat Rios. Per la seva banda, Mas ha assegurat que les mesures de seguretat són les òptimes. "Les barreres no només segueixen tots els requisits tècnics que marca la normativa, sinó que s'han incrementat 20 centímetres, fins a arribar a una alçada d'1,1 metres".