El ministre de Finances en funcions, Cesar Marquina. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern preveu un total de 21.500 declaracions d'IRPF, 19.000 electròniques

La previsió és que la recaptació per aquest impost sigui de 21,5 milions d'euros

Andorra la Vella.- La campanya de la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l'exercici 2022 va començar l'1 d'abril i s'allargarà fins al 2 d'octubre. L'executiu preveu que es duguin a terme 21.500 declaracions, de les quals 19.000 mitjançant la seu electrònica, tal com ha informat el ministre de Finances en funcions, Cesar Marquina, que ha afegit que aquesta previsió és lleugerament superior a la campanya anterior, ja que cada vegada aquesta opció electrònica és "més coneguda".

El departament de Tributs i de Fronteres ha emès un total de 48.452 propostes de liquidació, de les quals 33.298 són de resultat zero, 11.554 tenen resultat a pagar i 3.600 resultat a retornar. S'estima que els ingressos resultants d'aquesta campanya siguin de 21,5 milions d'euros.

El departament de Tributs i de Fronteres posa a disposició dels contribuents mitjans per ajudar-los en el compliment de les seves obligacions tributàries. En concret, les persones poden demanar cita prèvia per obtenir informació de caràcter tributari i assistència per omplir la declaració, i traslladar els seus dubtes telefònicament o per correu electrònic. A més a més, informen des de l'executiu, es pot consultar tota la informació necessària corresponent a l'impost en l'apartat d'IRPF de la seu electrònica.

Com a novetat d'aquesta campanya, els obligats tributaris de l'IRPF que declaren rendes d'activitats econòmiques i han de dipositar els comptes anuals, podran complir amb l'obligació informant tots els models comptables en el mateix tràmit de la declaració de l'impost.

D'altra banda, donant continuïtat a la millora de l'àmbit telemàtic iniciat per l'administració l'any 2019, s'ha habilitat a la seu electrònica la presentació dels formularis corresponents a les autoliquidacions de retencions i ingressos a compte de l'IRPF (310 i 340), al pagament a compte de l'IS (810) i fraccionat de l'IRPF (320), i les declaracions de retenció i ingrés a compte de l'IRNR (710) i de liquidació de les rendes obtingudes a Andorra per a no residents fiscals (700).