El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern adquireix cinc edificis i en lloga quatre per posar al mercat uns 147 habitatges de lloguer a preu assequible

Haurà de satisfer 17,2 milions per completar les operacions

Andorra la Vella.- El Govern adquirirà cinc edificis i en llogarà quatre més per destinar-los a habitatges de lloguer a preu assequible. Per adquirir els immobles l'executiu haurà de pagar 10,6 milions d'euros, mentre que el lloguer suposarà per a les arques públiques un import de 6,6 milions d'euros per un període que oscil·la entre els 30 i els 50 anys. En total es calcula que gràcies a aquestes operacions es puguin posar al mercat un total de 147 habitatges a preu assequible. A més, tal com ha destacat el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, el Govern es reserva la compra d'altres dos edificis més per un preu d'11,7 milions, una adquisició que es pot completar aquest mateix any.

Filloy ha explicat que aquestes operacions immobiliàries formen part del programa a través del qual l'executiu pot adquirir o llogar edificis amb l'objectiu d'"incorporar al mercat" habitatges que es puguin destinar al lloguer a preus assequibles. Ha recordat que per a aquesta finalitat es va aprovar un crèdit extraordinari de dinou milions d'euros, onze dels quals per a la compra i vuit per al lloguer. Per trobar aquests immobles es va obrir un concurs a través del qual els propietaris podien presentar les seves ofertes i que es va tancar el 15 de desembre de l'any passat. Posteriorment, els tècnics van visitar aquests edificis per veure si es podien transformar en habitatges i també es va fer una taxació, tant de la infraestructura com del cost de la rehabilitació. Amb posterioritat al concurs es van admetre onze edificis, vuit dels quals són hotels que ara hauran de ser sotmesos a un procés de canvi d'ús, i tres immobles plurifamiliars. Set d'aquests immobles són propostes de compra en els quals es podrien arribar a fer 125 pisos per un cost aproximat de 22,3 milions d'euros. Pel que fa a l'arrendament, es va admetre quatre immobles pels quals el Govern haurà de satisfer un import total de 6,6 milions d'euros. Quant a aquestes valoracions econòmiques, el titular d'Habitatge ha recordat que un cop es feia la taxació es demanava als propietaris que fessin una proposta a la baixa. En el cas dels habitatges de compra la mitjana de descompte ha estat del 37,95% i en l'arrendament del 24,42%.

Tal com s'ha explicat, finalment dels set immobles que han estat seleccionats per a la compra dos han quedat fora de l'adquisició que farà ara com ara l'executiu. De totes maneres, Filloy ha apuntat que es pot fer un crèdit extraordinari aquest any mateix per adquirir-los. De fet, caldran 11,7 milions d'euros i es calcula que podran encabir uns 39 habitatges. S'ha descartat ara com ara la compra, ja que la partida prevista no és suficient. El fet que aquests dos edificis siguin més cars que els altres cinc ve donat, tal com ha puntualitzat Filloy, perquè es troben a Andorra la Vella i perquè un d'ells està en millors condicions i el cost de la rehabilitació ha de ser "gairebé de zero".
En aquest sentit, cal destacar que tots els immobles, excepte un que està sent rehabilitat per la propietat, hauran de ser objecte d'obres de condicionament. Per tant, les previsions és que la licitació de les obres es pugui fer cap a finals d'aquest any i que calgui un termini que pot estar al voltant d'un any i mig perquè aquests edificis estiguin disponibles.

Cal destacar que la parròquia de Sant Julià de Lòria és on hi ha més immobles que es destinaran a habitatges de preu assequible, concretament quatre. Altres tres es troben a Andorra la Vella; dos a Ordino; un a Canillo i un a Encamp.

Filloy ha destacat que l'accés a aquests habitatges es farà a través d'uns requisits que s'hauran de regular reglamentàriament.

La presentació d'aquesta acció acordada pel consell de ministres ha servit al titular d'Habitatge en funcions per recordar que al llarg d'aquesta legislatura s'han fet passos per posar al mercat 310 habitatges de lloguer a preu assequible: 44 a la Borda Nova; entre 36 i 40 a l'avinguda del Pessebre d'Escaldes-Engordany; els 186 del programa presentat aquest dimecres; els que podrà haver-hi als blocs 1 i 2 de l'edifici Ribasol d'Arinsal i també als terrenys de l'antiga clínica de Santa Coloma. Filloy ha defensat que s'hagin posat "les bases legislatives" perquè moltes accions per promoure l'habitatge a preu assequible hagin tingut empara. "Partíem de zero i primer calia una base", ha defensat, recordant que els dos anys de pandèmia estaven "centrats en altres qüestions" però que un cop superada s'han fet esforços per "per posar les bases necessàries per a una política d'habitatge a llarg termini". Així, ha destacat que en la legislatura vinent moltes de les accions ja donaran fruits. Qüestionat, precisament, sobre si li agradaria repetir com a titular de la cartera, Filloy ha reconegut "cansament" després d'una "legislatura dura" i que se li feia "difícil valorar" la seva continuïtat més enllà de l'actual legislatura.