Durant el primer trimestre de l'any s'han matriculat menys vehicles que l'any passat. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

El primer trimestre de l'any es tanca amb un 3,5% menys de matriculacions de vehicles

El mes de març se n'han matriculat un 10,4% menys

Andorra la Vella.- El mes de març s'han matriculat 371 vehicles, el que suposa una variació percentual negativa del 10,4% respecte al mateix mes de l’any anterior. Segons les dades fetes públiques aquest dijous per Estadística presenten una variació positiva camions i camionetes, amb un 44,4%. Per contra, els grups que han tingut variacions negatives són altres, amb un 92,3% menys; motocicletes i ciclomotors, amb un 24,1% i turismes, amb un 6,1% menys.

El primer trimestre de l'any les matriculacions han sumat 993, un 3,5% menys en comparació amb el mateix període anterior, en el que el total va ser de 1.029. Camions i camionetes mostren una variació positiva de deu unitats (14,5% més). La resta de categories registren variacions negatives i així, turismes cau en 21 unitats (2,9% menys); altres davalla en dinou unitats (-45,2%) i motocicletes i ciclomotors cau en sis unitats (un 3,1% menys).

Si es tenen en compte les dades dels darrers dotze mesos tenim que els vehicles matriculats han estat 4.590, el que representa una variació percentual positiva del 2,8% respecte al mateix període anterior, en què van rebre plaques noves 4.467 vehicles. Han tingut variacions positives camions i camionetes, amb un 21,2% més; motocicletes i ciclomotors, que augmenten un 12,2% i altres, que creixen  un 6,5%. Per contra, turismes cau un 2%.

Durant el mes de març, els grups que han mantingut variacions negatives són gasoil, amb un 32,9% menys i gasolina, que cau un 21,2%. Pel que fa als vehicles elèctrics 100%, aquest mes se n'han matriculat dotze, dotze menys que el mateix mes de l'any anterior. Quant als vehicles híbrids, en termes globals se n'han matriculat 101, 53 més que l'any anterior. Per últim, dels vehicles sense carburant, aquest mes se n’han matriculat quatre, és a dir, quatre menys que al mateix mes de l’any anterior.

Durant el primer trimestre de l'any, i en comparació amb el mateix període anterior, cal destacar l’augment, en termes absoluts, de matriculacions en els vehicles híbrids gasolina no endollable, amb 35 unitats més (un 38,9%); en els híbrids de gasoil no endollable, amb un augment de disset vehicles (un 65,4% més) i en els híbrids de gasolina endollable, amb catorze vehicles més (un 35% més). Mentre que amb variacions negatives destaquen els vehicles de gasoil, que cauen en 64 unitats (un 28,7% menys) i els vehicles de gasolina amb 29 menys (un 4,9% menys).

I si es tenen en compte les dades dels darrers dotze mesos, i en comparació amb el mateix període anterior, cal destacar l’augment de matriculacions, en termes absoluts, en els vehicles elèctrics 100%, amb 112 més (72,3%); en els híbrids de gasolina no endollable, amb 97 més (26,6%) i en els híbrids de gasolina endollable, amb 74 més (60,7%). En la resta de categories s’han matriculat 2.564 vehicles de gasolina, 857 de gasoil, 135 híbrids de gasoil no endollable, 102 sense carburant i set híbrids de gasoil endollable.