Divendres 26 d'abril de 2024
|
06:04 H
Les zones comercials de l'avinguda Meritxell i Carlemany.
Les zones comercials de l'avinguda Meritxell i Carlemany. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Increment de l'1,8% dels establiments inscrits al registre de comerç al primer trimestre

Andorra la Vella.- El primer trimestre del 2023 s'ha tancat amb un total d'11.790 establiments actius inscrits en el registre de comerç i indústria, una dada que segons publica aquest dijous el departament d'Estadística, representa un increment de l'1,8% (214 establiments) en relació amb els 11.576 registrats a finals del 2022. Segons el sector d'activitat econòmica, destaca el nombre d'establiments que desenvolupen la seva activitat principal en l'àmbit dels sectors, com ara el comerç a l'engròs i al detall, la reparació de vehicles de motor i motocicletes (3.142 establiments); les activitats professionals, científiques i tècniques (2.436 establiments), i l'hostaleria (1.041 establiments).

Pel que fa a la ubicació territorial, es detecta una concentració del 65,1% dels establiments entre les parròquies d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana. Per la seva banda, la parròquia de Canillo mostra l'increment trimestral més elevat amb el 3,7%, en un context generalitzat de creixements en totes les parròquies durant el primer trimestre del 2023.

L'augment general registrat en aquest primer trimestre de l'any s'explica pel balanç positiu que durant aquest període ha presentat la creació neta d'establiments (214 més), identificada com la diferència entre les altes i les baixes, en inscriure's 364 nous establiments i registrant-se 150 baixes. En aquest sentit, els sectors que més han contribuït a aquest augment han estat el d'activitats professionals, científiques i tècniques (75 establiments nets); informació i comunicacions (56 establiments nets), i comerç a l'engròs i al detall, i reparació de vehicles de motor i motocicletes (26 establiments nets).

En termes comparatius amb el trimestre anterior, en què es van registrar 366 nous establiments, es redueix lleugerament el ritme d'altes durant el primer trimestre del 2023, experimentant així una variació trimestral negativa del 0,5%. De la mateixa manera que amb les altes, les 150 baixes d'establiments registrades són inferiors als registres observats el trimestre anterior (173 establiments) i representa una variació trimestral negativa del 13,3%.

Notícies relacionades