La presidenta del consell d'administració de l'AREB, Silvia Cunill, en una compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost.   (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

BPA entra en liquidació concursal

L'AREB ha conclòs el procés de revisió de clients que es va iniciar el 2015

Andorra la Vella.- El consell d'administració de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) ha acordat, un cop finalitzat el procés de revisió de clients que es va iniciar el 2015, concloure el procés de resolució i sol·licitar l'inici del procediment ordinari de liquidació concursal de Banca Privada d'Andorra (BPA) a la Batllia.

Des de l'AREB s'informa en la resolució publicada al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) d'aquest dimecres que després de la revisió es conclou que el nombre de clients no traspassables representa un 4% dels clients totals de BPA i, per tant, les posicions del 96% dels que BPA tenia en actiu en el moment de la seva intervenció el 2015 han estat traspassades a Vall Banc, o a una altra entitat o vehicle. Cal recordar en aquest sentit que l'AREB havia establert com a data límit el 30 de setembre de l'any passat perquè els clients que encara no havien estat transferits que poguessin aportar la informació necessària per al traspàs.

Des de l'AREB es conclou que un cop finalitzat el procés de resolució "BPA ja no representa un risc per al sistema financer del Principat".

El ministre portaveu, Guillem Casal, ha destacat que aquesta decisió de l'AREB es pot "classificar de normal i esperada" després de vuit anys de procediment. Casal ha reiterat que hi va haver 280 declaracions de sospita que han estat enviades a la Uifand la qual cosa representa el 4% dels clients de l'entitat i el 20% dels capitals i que ara la Batllia haurà de decidir si aquests diners són de procedència il·lícita o no.

Sobre el futur de l'agència, el portaveu de l'executiu ha manifestat que ha de "continuar existint" tot i que és cert que a partir d'ara no tindrà "tanta càrrega" de feina com fins ara. També ha refermat que el fet que ara es passi el cas a la Batllia no vol dir que se "solucionarà del dia l'endemà", ja que ara la justícia necessitarà el seu temps per fer la liquidació concursal.