Dimarts 30 d'abril de 2024
|
16:01 H
Un moment de la reunió al voltant del pacte d'estat sobre la Unió Europea.
Un moment de la reunió al voltant del pacte d'estat sobre la Unió Europea. (Foto: SFG)
Un moment de la reunió al voltant del pacte d'estat sobre la Unió Europea.
Un moment de la reunió al voltant del pacte d'estat sobre la Unió Europea. (Foto: SFG)
Sector públic

Espot, optimista que es pugui tancar un pacte d'estat al voltant de la UE

Andorra la Vella.- El cap de Govern, Xavier Espot, s'ha mostrat optimista en acabar la primera reunió amb els representants polítics per mirar de bastir un pacte d'estat al voltant de les negociacions amb la Unió Europea. D'aquesta manera, ha valorat que si bé "no serà fàcil trobar el mínim comú denominador, perquè hi ha sensibilitats diverses" estan disposats a fer els esforços necessaris per aconseguir-ho. "Estic confiat i convençut que al final podrem assolir un pacte d'estat", ha remarcat Espot. Després d'aquesta primera trobada els participants s'han emplaçat d'aquí a tres setmanes per fer-ne una altra en què es pugui fer "una lectura completa del document amb totes les esmenes" que s'aniran introduint, segons Espot, que ha afegit que "amb caràcter previ" també es farà una reunió amb els mateixos actors per fer un punt de situació de l'estat de la negociació. També es prveu compartir informació amb els agents econòmics i socials.

El cap de Govern ha manifestat que les aportacions que han fet els diferents representants polítics (les forces parlamentàries, però també extraparlamentàries) "globalment totes, són susceptibles de ser incorporades", tot i que encara hi ha alguna que no ha fet aquestes esmenes. Des de l'executiu s'ha "recollit" una de les demandes que en el passat ja havia fet Josep Pintat i és la de tenir observadors actius en la negociació. Espot ha recordat que és "complicat" perquè des de la Comissió Europea això suposaria també haver d'incloure en la negociació membres del parlament europeu "perquè hi hagi un equilibri" i ha afegit que la solució seria "una proposta híbrida" que passaria perquè els grups parlamentaris "puguin nomenar un representant que no sigui parlamentari perquè pugui participar en la negociació com a observador actiu". En aquest sentit, ha destacat que sembla que la proposta, a priori, no els sembla malament a la resta de parts.

El cap de Govern ha manifestat que ha pogut copsar en la trobada "una preocupació compartida" sobre si realment serà possible culminar la negociació durant aquest 2023 aprofitant també la presidència espanyola de la Unió Europea. De totes maneres ha reiterat que des del Govern "no és una qüestió immutable ni absolutament innegociable" i ha destacat que aquests terminis estaran supeditats al fet que es pugui cloure amb el "millor" acord possible i, per tant, "si veiem que es pot comprometre l'acord i afectar el consens nacional estem disposats a parlar-ne" de negociar més enllà d'aquestes dates.

El cap de Govern ha recordat que aquest mes de juny hi ha d'haver, concretament la setmana vinent, una nova reunió tècnica per discutir "bàsicament temes vinculats a la competència, l'energia, la responsabilitat dels productes i l'estadística". Ja al juliol hi ha "un preacord" per començar ja a endinsar la negociació en "qüestions polítiques" com la lliure circulació de persones. També es reprendran les negociacions multilaterals que es van aturar el 2019 per mirar de tancar l'acord marc conjuntament amb Mònaco i San Marino i en aquest sentit, ha recordat que ja hi ha "un 80% acordat i un 20% pendent de negociar". D'aquesta manera, ha remarcat que hi ha moltes qüestions bilaterals que estan "condicionades per la part que queda de l'acord marc".

Qüestionat pels mitjans de comunicació, el cap de Govern ha recordat que les qüestions en les quals caldrà un arbitratge polític seran el control de la política migratòria, dels antecedents penals i les mesures de policia administrativa que conformarien el paquet de lliure circulació de persones; els serveis financers, que encara no s'ha començat a negociar, i on Andorra defensarà la possibilitat que puguin entrar sucursals d'entitats estrangeres al nostre país, però sempre que les entitats andorranes "estiguin en disposició de competir en igualtat de condicions dins el mercat interior europeu, i això evidentment vol dir accés als mecanismes de liquiditat del BCE, prestador d'última instància, un mecanisme de supervisió que ens homologui...", segons ha detallat Espot. També caldrà arbitratge en matèria d'operadors públics exclusius, de telecomunicacions i electricitat. I, a l'últim en "determinades qüestions vinculades a la lliure prestació de servei i al lliure establiment".

A la reunió d'aquest dijous han estat presents els presidents dels grups parlamentaris: Jordi Jordana (DA), Cerni Escalé (Concòrdia), Carles Naudi (Ciutadans Compromesos), Susanna Vela (Partit Socialdemòcrata) i Carine Montaner (Andorra Endavant). També ha assistit a la trobada el conseller no adscrit, Víctor Pintos (Liberals d'Andorra), Josep Pintat (Terceravia), Jaume Bartumeu (Socialdemocràcia i Progrés) i Judith Pallarés (Acció). En aquesta primera reunió han acompanyat el cap de Govern, el secretari d'Estat per a les relacions amb a l'Unió Europea, Landry Riba, i l'ambaixadora consellera diplomàtica, Maria Ubach.