Diumenge 28 d'abril de 2024
|
16:28 H
L'avinguda Carlemany plena de gent.
L'avinguda Carlemany plena de gent. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

La població flotant augmenta un 22% el primer trimestre de l'any

Andorra la Vella.- La població flotant durant el primer trimestre de l'any 2023 ha estat de 4.666.202 persones, el que suposa un 21,9% més si es compara amb el mateix període de l'any anterior. L'augment de la població flotant respecte a la xifra del primer trimestre de l'any anterior s'explica, en gran part, per la recuperació del nombre de temporers al Principat acompanyada de l'augment de les pernoctacions, segons les dades fetes públiques aquest dilluns pel departament d'Estadística del Govern.

Si es fa una anàlisi mensual pels anys anteriors, exceptuant el 2020 i el 2021 i a causa de la pandèmia, es veu de manera molt clara com la població flotant augmenta en els darrers mesos de l'any i fins al març de l'any següent, coincidint amb la temporada d'hivern, i en el tercer trimestre, coincidint amb les vacances d'estiu. Durant els tres primers mesos de l'any 2023 les xifres de població flotant es van situar al votant d'1.600.000 persones per mes, notablement per sobre dels valors del mateix període del 2022, quan es van situar sobre 1.300.000 persones.

La població estacional al Principat durant el primer trimestre de l'any 2023 ha estat de 5.152.071 persones, el que equival a un augment del 21% respecte al mateix trimestre de l'any anterior. El concepte de població estacional inclou turistes, excursionistes i temporers i no la població resident. Si es té en compte la dada de la població estacional equivalent a temps complert anual durant el primer trimestre de l'any 2023 ha estat de 14.115 persones, el 17,2% de la població resident a març del 2023.

El component estacional oscil·la significativament al llarg de l'any i, de forma general, registra els valors màxims en el primer trimestre, coincidint amb la temporada de neu i durant el tercer trimestre, amb l'estiu. Per al primer trimestre del 2023, la mitjana de la població estacional s'ha situat al voltant d'1,7 milions de persones mensuals, mentre que per al primer trimestre del 2022, la mitjana mensual es va situar sobre 1,4 milions de persones.

La població equivalent és un càlcul que es realitza per a estimar quin seria el total de població anual resident que generaria la necessitat de recursos que requereixen els residents més els no residents que, en un moment donat de l'any, visiten el país (població estacional i població vinculada). Per al primer trimestre de l'any, la població equivalent és de 98.414 persones, un 5,8% més respecte al mateix trimestre de l'any anterior.

Si s'analitzen les dades de forma mensual, generalment s'observa com en els mesos d'abril i maig, coincidint amb l'acabament de la temporada de neu, la població equivalent assoleix el seu mínim anual. El següent pic s'assoleix en el mes d'agost, coincidint amb el període de vacances. Finalment, en els mesos de novembre i desembre, la població equivalent torna a créixer, reflectint el començament de la temporada d'hivern. En el primer trimestre del 2023, la població equivalent assoleix els valors més alts dels darrers cinc anys, amb una mitjana mensual de 89.800 persones.

Notícies relacionades