Dimecres 01 de maig de 2024
|
10:11 H
El preu de l'alimentació s'encareix més d'un 13% durant el darrer any.
El preu de l'alimentació s'encareix més d'un 13% durant el darrer any. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

L'IPC del maig queda fixat en el 4,9%

Andorra la Vella.- La variació anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) corresponent al mes de maig s'ha fixat en el 4,9%, una xifra notablement inferior a la del maig del 2022, que va ser del 6,5%. Així mateix, tal com publica aquest dilluns el departament d'Estadística, la inflació subjacent s'ha situat en el 6,1% en relació amb el mateix mes de l'any anterior.

Durant aquest mes de maig la variació mensual ha estat del 0,2% com a conseqüència, principalment, del creixement dels preus dels productes dels grups de béns i serveis diversos (amb una variació positiva del 2%), els aliments i les begudes no alcohòliques (amb una variació positiva del 0,3%), el grup d'habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles (que s'ha incrementat un 0,2%), i el de vestit i calçat (amb un increment de l'1%). Aquest creixement de preus s'ha vist compensat pel comportament del grup de transport, que ha baixat un 1,6%.

Concretament, els grups dels aliments i les begudes no alcohòliques ha presentat un decreixement d'un punt i una dècima, situant-se al 13,3% a causa, principalment, de la disminució dels preus del peix davant del creixement al maig de l'any passat i l'augment més moderat en els preus del pa, els cereals, la llet, el formatge i els ous.

En relació amb la inflació subjacent, que és la variació de l'IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, la variació anual s'ha situat al 6,1%, un punt i dues dècimes per sobre de l'IPC registrat.

En comparació amb els països veïns, cal destacar que l'IPC d'Espanya durant el mes de maig s'ha situat en el 3,2%, el que representa una disminució de nou dècimes respecte de la variació registrada a l'abril. En el cas de França, el maig s'ha tancat amb un IPC del 5,1%, fet que suposa una xifra vuit dècimes per sota de la registrada durant el mes d'abril.

Notícies relacionades