Dimecres 15 de maig de 2024
|
15:41 H
La secció d'alimentació d'un establiment comercial.
La secció d'alimentació d'un establiment comercial. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Les vendes a les grans superfícies s'incrementen un 3,4% a l'abril

Andorra la Vella.- L'índex general de vendes de les grans superfícies comercials s'ha incrementat un 3,4% a l'abril respecte del mateix mes del 2022. Tal com publica aquest dilluns el departament d'Estadística, si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i la resta de productes, la categoria d'alimentació ha experimentat una variació positiva del 6,2% en comparació al període homòleg de l'any anterior. Pel que fa a la resta de productes, també han crescut un 0,7%.

En relació amb les economies de l'entorn, la variació anual de l'índex general mesurada a l'abril del 2023 se situa per sota de la xifra d'Espanya. Per contra, les dades de França no estan disponibles aquest mes. Quant a les variacions intermensuals, l'índex corresponent a l'abril del 2023 ha experimentat una variació positiva del 2,4% respecte del març d'aquest any, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni els efectes del calendari.

Pel que fa a l'índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l'efecte dels preus, durant l'abril ha caigut un 3,8%. En aquest sentit, la categoria d'alimentació ha decaigut un 6,8%, mentre que l'índex relatiu a la categoria de la resta de productes ha decrescut un 2,8% respecte del mateix període de l'any anterior. La magnitud de l'índex respecte de la mesura a preus corrents ha disminuït per l'efecte negatiu dels preus.

Índex d'ocupació i ocupació per sexe

D'altra banda, l'índex d'ocupació a les grans superfícies del comerç al detall durant l'abril ha crescut un 2,2% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior i ha augmentat un 0,1% respecte de l'enregistrat el març del 2023.

Quant al volum de dones i homes ocupats en aquests establiments, el 63,5% correspon al gènere femení i el 36,5% restant al masculí, una distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos,. Si es comparen les dades amb el mateix període de l'any anterior, es pot veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d'establiments ha caigut un 3,2%. Per la seva banda, la proporció d'homes ocupats ha augmentat un 6,2% durant aquest mes.

Finalment, el departament d'Estadística destaca que la jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials a l'abril es distribueix entre el 92,7% que té una jornada laboral a temps complet i el 7,3% restant que gaudeix d'una jornada laboral a temps parcial.

Notícies relacionades