Dilluns 02 de desembre de 2024
|
14:33 H
Mapa del territori de l'Àrea Funcional de Muntanya Est del programa Interreg Poctefa.
Mapa del territori de l'Àrea Funcional de Muntanya Est del programa Interreg Poctefa. (Foto: Interreg Poctefa)
Internacional

Andorra, a l'espera de la convocatòria per als projectes de l'Àrea funcional de muntanya est del programa Interreg Poctefa

Andorra la Vella.- Aquesta setmana la Societat Andorrana de Ciències ha presentat el llibre 'L'Àrea funcional Andorra – Pirineus', que conté les ponències que es van presentar en la 35a Diada Andorrana en el marc de la 54a Universitat Catalana d'Estiu. Aquestes tenen la intenció d'explicar en què consisteix aquesta àrea funcional, on Andorra també participa, a més de presentar projectes que s'estan fent en els països veïns. Tal com va explicar en la seva ponència l'exministra d'Exteriors, Maria Ubach, "l'Àrea funcional de muntanya est permetrà implementar l'objectiu CINC del programa Interreg Poctefa 2021-2027 que vol una Europa més propera als ciutadans, fomentant el desenvolupament integrat i sostenible de tots els tipus de territoris i les iniciatives locals". Així és com l'Àrea funcional de muntanya est "permetrà acomplir projectes concrets que permetin millorar la qualitat de la vida dels nostres ciutadans i crear sinergies entre els territoris amb qui compartim les problemàtiques inherents al massís pirinenc i a les exigències globals com és el canvi climàtic", afegeix Ubach en el seu escrit.

En aquest sentit, tal com ha informat el Govern, aquesta àrea inclou, a més d'Andorra, la vessant francesa formada per la zona del massís pirinenc de Pyrénées-Orientales, l'Ariège, i una part de l'Haute-Garonne, concretament Comminges. I la vessant espanyola a Catalunya que està formada per la vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès, la Garrotxa i el massís pirinenc de l'Alt Empordà.

Tot i que pel moment encara no s'ha obert la convocatòria específica per presentar projectes transfronterers dins de l'Àrea funcional de muntanya est, caldrà esperar cap al març del 2024, tal com ha anunciat el Govern, actualment ja s'han identificat tres àmbits d'actuació comuns a tots els territoris i que estan interrelacionats. Aquests són el sector de la salut i el turisme de benestar; l'àmbit de l'esport i del turisme actiu; i la dinamització empresarial. En aquest sentit, "la mobilitat i la connectivitat han estat identificats com a temàtiques transversals i instruments de treball comuns als tres àmbits" ha informat l'executiu.

La convocatòria del 2024 disposarà de prop de set milions d'euros del fons FEDER. El Govern ha recordat que FEDER finança fins al 65% dels projectes i Andorra no rep finançament europeu, sinó que ha de finançar els projectes en els quals participa.