Dijous 02 de maig de 2024
|
17:36 H
Opinió

Una discussió entre els grans genis econòmics

Els presento un breu assaig teatral en el qual els protagonistes són alguns dels més grans pensadors econòmics. La idea es va originar a partir d'un article que vaig llegir recentment, on es desenvolupen una sèrie d'arguments i contraarguments de diferents escoles de pensament. Em va semblar interessant organitzar-los, relacionant cada argument amb el creador d'aquesta escola de pensament en particular, i permetre'ls a tots participar en una discussió que ha durat més de dos segles i segueix sense resoldre's. Potser algú de vostès pot aportar l'evidència científica necessària per a establir, com en la física, una llei general.

Per cert, aquest assaig li permetrà classificar les diferents orientacions econòmiques, així com identificar qui proposa cada idea i per què.

Entre cometes, les frases dites pels protagonistes.

Milton Friedman: He escoltat els arguments a favor de la política monetària keynesiana, però continuo sent escèptic sobre la seva efectivitat real. Com vaig demostrar en les meves recerques, "la inflació és sempre i a tot arreu un fenomen monetari". Per tant, hauria de preocupar-nos que "una expansió monetària excessiva pugui conduir a una espiral inflacionària en detriment de l'economia", com ha acabat passant després d'una dècada d'excés monetari.

J.M. Keynes: Estimat Milton, el que dic és que "en situacions de subutilització de recursos i demanda inadequada, poden ser necessàries mesures expansives per a reactivar l'activitat econòmica". "La política monetària ha d'estar dirigida a estimular l'economia en el curt termini i combatre la desocupació".

Friedrich Hayek: Benvolgut John, no oblidem les conseqüències a llarg termini de tals polítiques. "El crèdit artificialment barat condueix a desequilibris i distorsions que eventualment han de corregir-se dolorosament". El que vull dir és que en flexibilitzar artificialment la política monetària estem creant noves bombolles i sembrant les llavors d'una futura crisi.

J.M. Keynes: T'escolto, Friedrich, però deixa'm recordar-te que "a la llarga, tots estem morts". "La política monetària expansiva té com a objectiu mitigar els cicles econòmics i estabilitzar l'activitat". Per descomptat, és crucial establir mecanismes de regulació i supervisió per a evitar excessos i distorsions. Si encara ets escèptic amb aquesta recepta, pensa en aquests termes: "Les idees perilloses són moltes vegades les que ens fan pensar".

Ludwig von Mises: Haig de dir que em sento pròxim als pensaments dels meus col·legues Friedrich i Milton. "Cap expansió creditícia pot evitar l'eventual col·lapse d'un auge provocat per ella". "Les intervencions monetàries emmascaren els desequilibris i retarden els ajustos necessaris, creant així problemes més importants en el futur".

J.M. Keynes: Ok senyors. Estic d'acord que s'han de prendre precaucions per a evitar excessos i conseqüències perjudicials. Dit això, continuo pensant que la política fiscal i monetària expansiva, quan s'aplica de manera judiciosa i ben dirigida, pot exercir un paper crucial en el maneig de les crisis. És important avaluar acuradament les circumstàncies econòmiques i trobar l'equilibri adequat entre l'estabilitat a llarg termini i l'estimulació del creixement a curt termini.

Espero que hagin gaudit tant com jo mentre ho escrivia.