Dilluns 29 d'abril de 2024
|
21:37 H
La frontera del riu Runer.
La frontera del riu Runer. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Els preus de les importacions incrementen un 6,7% respecte al maig del 2022

Andorra la Vella.- Els preus de les importacions, en termes generals, i en el mes de maig del 2023, han experimentat un creixement del 6,7% en relació amb l'any anterior. Així es desprèn de les dades publicades aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern, en les quals s'indica que si els imports es comparen amb el mes passat, els costos han patit una caiguda d'un 3,4%.

Quant al preu de les exportacions, en el mateix període, han davallat un 9,5% respecte a l'exercici anterior, però en comparació amb el mes d'abril, els preus augmentat tímidament un 0,1%. En termes interanuals i segons els grups d'utilització, els preus dels béns de consum s'incrementen un 11%, els béns de capital decreixen un 0,2% i els béns intermedis experimenten una variació negativa de 0,7%.

D'altra banda, informen que si s'agafa com a referència la classificació unificada del comerç internacional (CUCI), en importacions, es destaca que tots els grups tenen variacions interanuals positives. En especial els preus del grup maquinària i equips de transport creixen un 23,8%, els articles manufacturats classificats principalment segons la primera matèria incrementen en un 15,1%, l'apartat begudes i tabac ha viscut una variació positiva d'un 9,8%. També destaquen la partida combustibles, lubricants minerals i productes similars que tenen un descens de 38,4% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Des del departament d'Estadística exposen que en el conjunt de zones geogràfiques, el maig del 2023, destaca l'evolució dels preus de l'índex en matèria d'importacions provinents de la resta de la Unió Europea i Gran Bretanya amb un creixement interanual del 15% i els provinents d'España amb un augment del 8,3%. Per la part negativa, França ha patit una davallada del 18,3% respecte l'any anterior.

Notícies relacionades