Dissabte 27 de juliol de 2024
|
07:41 H
(Foto: S. V. L.)
Speaker's Corner

Comprenent les claus de la pèrdua de pes des de la vista de l'MTC (medicina tradicional xinesa)

Andorra la Vella

Com cada any en acabar l'estiu comencen els nous propòsits i un d'ell sol ésser deixar anar aquells quilos que hem guanyat durant les vacances.

De vegades ens és molt difícil perdre pes. Tot i fer dieta, hi ha moments en què no aconseguim baixar. És molt important tenir present que per tenir un pes adequat no només hem de fer dieta i exercici físic, sinó que també hem de tenir cura de les nostres emocions.

La nostra ment té molt a dir en aquest procés, influint d'una manera positiva o negativa. Per tant, el contingut de la nostra ment (pensaments i emocions) té un paper molt rellevant a l'hora de gestionar-nos durant aquest procés de pèrdua de pes. Sense que siguem massa conscients d'això, els nostres estats emocionals influeixen en la quantitat i tipus d'aliments que ingerim. L'ansietat o l'estrès ens fan menjar molt de pressa i, per tant, no donem temps a què el nostre estómac enviï al cervell el senyal de sacietat, i per això mengem més del necessari.

Conèixer el procés digestiu vist des de la visió de l'MTC (medicina tradicional xinesa) és clau per comprendre el desequilibri que podem generar a través del nostre estat emocional i a la nostra manera de menjar, en conèixer la teoria bàsica de l'equilibri entre les forces Yin i Yang que acaben generant-los, i que coneguem els cinc elements és clau per comprendre el bloquejos que podem generar i que això no permeti que aconseguim el nostre propòsit.

Cada element està relacionat amb una força de la natura com és la fusta, el foc, la terra, el metall i l'aigua i cada un d'ells nodreix a través d'una sèrie de canals que denominen meridians a diferents òrgans del nostre cos. El fet que aquests canals aportin l'energia necessària a cada òrgan fa que l'equilibri intern sigui l'òptim i els processos metabòlics funcionin correctament.

Però com es produeix aquest desequilibri?

Doncs les causes més comunes solen tenir a veure amb el nostre estat emocional junt amb una alimentació que moltes vegades no és la més correcta, ja que emocions i alimentació solen anar lligades.

Per exemple, si tenim una preocupació constant per alguna situació el moviment que perdrà l'equilibri serà l'estómac i la melsa (sempre recordant que ho veiem des del prisma de l'MTC) això farà que la primera part del procés digestiu no sigui l'òptim i la generació de l'energia que necessitem per nodrir els òrgans no sigui el més correcte provocant desequilibris com per exemple retenció de líquids, distensió abdominal, males digestions etc.

Per a la medicina xinesa, el sobrepès s'inscriu en una síndrome d'humitat.

La humitat es genera a la melsa quan, per algun motiu, l'element Terra es troba feble i no compleix la seva funció de transport i transformació dels aliments; amb aquestes funcions alterades, els líquids orgànics s'acumulen. A més de la melsa hi ha altres òrgans implicats, com ara estómac, budell gruixut i ronyó. Sense oblidar-nos del pulmó, que encara que no estigui directament relacionat amb l'obesitat, pot ser un clar indicatiu d'acumulació de flegma, quan s'observen expectoracions profuses, o problemes respiratoris relacionats amb el sobrepès. Es diu que la melsa genera la flegma i el pulmó l'emmagatzema. També que la melsa produeix el Qi i el pulmó el governa, per la qual cosa no serà d'estranyar que en tractaments d'obesitat haguem de dedicar la nostra atenció també al pulmó.

¿Què debilita la melsa?

La melsa prefereix els aliments de naturalesa calenta i seca, per tant, un excés de consum d'aliments crus i freds poden perjudicar-la, així com menjar a hores irregulars, menjar en excés, o massa tard a la nit, però també menjar poc o seguir una dieta deficient en proteïnes.

Els esforços mentals, moltes hores d'estudi continuat, memoritzant o concentrant-se, poden arribar a debilitar la melsa, així com la preocupació excessiva i la reflexió constant.

I si parlem d'humitat, si ens exposem de forma perllongada a ella, ja sigui a causa del clima, o perquè es viu en una zona humida, es pot intensificar la humitat interna en l'organisme.

Vist des de la perspectiva occidental podem dir que l'acupuntura regula les hormones que tenen a veure amb la gana, la sacietat i la regulació de sucre en sang. L'acupuntura treballa en l'àmbit del sistema nerviós central; específicament, s'han trobat canvis en els nivells de neurotransmissors després de l'estimulació dels punts d'acupuntura. Els nervis de les zones que són estimulades condueixen el senyal activant centres que poden alliberar endorfines, monoamines i cortisol. Aquest alliberament de neurotransmissors, també permet millorar l'estat d'ànim, que al seu torn regula la ingesta d'aliments.

És important per comprendre la pèrdua de pes a través de l'MTC consultar a un especialista en MTC per determinar la síndrome relacionada i poder així fer una valoració idònia per començar un tractament el més eficaç possible i poder així tractar el cas a través del conjunt de tècniques com per exemple l'acupuntura, la moxibustió o la fitoteràpia, entre altres, per aconseguir un tractament el més efectiu possible.

*Diplomat en MTC
Màster en acupuntura Tung  
Màster en psiconeuroacupuntura