Dimecres 22 de maig de 2024
|
02:52 H
La frontera del riu Runer.
 
La frontera del riu Runer.   (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Els preus de les importacions creixen un 4,1%

Andorra la Vella.- Els preus de les importacions al mes de juny han experimentat una variació positiva del 4,1% en relació amb l’any anterior. En canvi, si es comparen les dades amb el mes anterior, cauen un 0,5%, segons les dades fetes públiques aquest dijous per Estadística. D'altra banda, els preus de les exportacions han experimentat una variació negativa del 0,6% en relació amb l’any anterior. Respecte al mes anterior la  davallada és del 5,3%.

Si s’analitzen les importacions per grups d’utilització, els preus dels béns de consum han tingut una variació positiva del 8,9%. En el mateix període els preus dels béns de capital han caigut un 17,1% de la mateixa manera que els preus dels béns intermedis que han decrescut un 1,8%. Respecte al mes anterior, s’observa una variació positiva en els preus dels béns de consum amb una variació de 3,2%. Els béns de capital i els béns intermedis, per la seva banda, han experimentat una caiguda del 25% i del 3,2%, respectivament.

Pel que fa a l’evolució dels preus de les importacions al mes de juny, segons la classificació unificada del comerç internacional (CUCI), tenim que la majoria de productes tenen variacions percentuals positives. Dins d’aquesta classificació destaquen les partides d'articles manufacturats classificats principalment segons la primera matèria (25,1%); olis, greixos i ceres, d’origen animal i vegetal (14%), i per últim begudes i tabac (9,5%). Per la part negativa, destaca la partida combustibles, lubricants minerals i productes similars amb una caiguda del 38,6% i productes químics i similars, amb un descens del 3,6% respecte al mateix període de l’any anterior.

Pel que fa al preu de les importacions agrupades per zones geogràfiques, és a dir, segons el país o agrupació geogràfica d’on provenen els productes, la majoria presenten una tendència positiva respecte al mateix període de l’any anterior. Durant el juny el preu de les importacions originàries d’Espanya incrementen un 4%, de França cauen un 14,7%, de la resta de la Unió Europea i Regne Unit creixen un 12% i de la resta del món augmenten un 13,9%.

Si ho comparem amb el passat mes de maig, els preus d’Espanya decreixen (0,8%), els de França incrementen (4%), la Resta UE + Gran Bretanya augmenten (14,2%) i per últim, les importacions de resta del món cauen (16,3%).

Notícies relacionades