Dijous 02 de maig de 2024
|
09:32 H
El transport és del dels principals grups que ha fet augmentar la inflació.
El transport és del dels principals grups que ha fet augmentar la inflació. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

L'IPC del setembre, al 6,1%

Andorra la Vella.- La variació anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) del setembre s'ha situat en el 6,1%. Tal com detalla aquest dilluns el departament d'Estadística, es tracta d'una xifra superior a la registrada a l'agost de l'any passat, quan es trobava en el 5,6%. Així doncs, els principals grups que han fet augmentar la inflació han estat el de transport, amb un augment de dos punts i una dècima (1,9%) a causa del creixement dels preus dels carburants i lubricants, i el grup de béns i serveis diversos, que ha crescut un punt i dues dècimes fins a situar-se en el 7,9%.

Per contra, el principal grup que ha fet disminuir la inflació ha estat el d'aliments i begudes no alcohòliques, que amb una disminució de nou dècimes s'ha situat en el 10,6% degut al creixement dels preus dels llegums i verdures, la carn, la llet, el formatge, els ous, el pa i els cereals.

Pel que fa a la inflació subjacent, què és la variació de l'IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, al setembre d'enguany s'ha situat en el 6,7%, sis dècimes per sobre de l'IPC registrat. Quant a la resta de grups especials, cal destacar el creixement de la variació anual de l'índex de preus dels productes petroliers, que han passat del 10,8% negatiu a l'agost al 5,8% negatiu al setembre.

En relació amb els països de l'entorn, l'IPC d'Espanya al setembre s'ha fixat en el 3,5%, una xifra que representa un augment de nou dècimes respecte de la variació registrada a l'agost. Per la seva banda, l'IPC avançat de França al setembre ha estat del 4,9%. Es tracta, en aquest cas, de la mateixa variació que la registrada al mes d'agost.

Notícies relacionades