Dimarts 30 d'abril de 2024
|
23:15 H
Índex valor unitari juliol 2022-2023.
Índex valor unitari juliol 2022-2023. (Foto: Estadística)
Indicadors

Els preus de les importacions augmenten un 9,6% al juliol

Andorra la Vella.- Els preus de les importacions, en termes generals i en el mes de juliol del 2023, han experimentat una variació positiva del 9,6% en relació amb l'any anterior tal com publica aquest dilluns el departament d'Estadística. Si es comparen les dades amb el mes anterior, els preus de les importacions creixen un 3,0%. Per l'altra banda, els preus de les exportacions, en termes generals i en el mes de juliol del 2023, han experimentat una variació positiva del 2,6% en relació amb l'any anterior. Respecte al mes anterior, els preus de les exportacions tenen un increment del 21,0%.

Si s'analitzen les importacions per grups d'utilització, els preus dels béns de consum, al juliol del 2023, han tingut una variació positiva del 16,8% i els preus dels béns de capital han crescut un 2,6%. En el mateix període els preus dels béns intermedis han caigut un 4,7%. Respecte al mes anterior, s'observa una variació positiva en els preus dels béns de consum amb una variació positiva de 5,8%. Els béns de capital i els béns intermedis, per la seva banda, han experimentat una caiguda del 7,0% i de l'1,0% respectivament.

L'evolució dels preus de les importacions al mes de juliol del 2023, segons la Classificació Unificada del Comerç Internacional (CUCI), la majoria dels productes tenen variacions percentuals positives en els seus preus. Dins d'aquesta classificació destaquen les partides de: "Productes químics i similars, ncaa" (21,9%), "Maquinària i equips de transports" (20,7%), i finalment "Articles manufacturats diversos" (14,2%). Per la part negativa, destaca la partida "Combustibles, lubricants minerals i productes similars" amb una caiguda del 47,0% i "Olis, greixos i ceres, d'origen animal i vegetal" amb un descens del 5,5% respecte al mateix període de l'any anterior.

Pel que fa al preu de les importacions agrupades per zones geogràfiques, és a dir, segons el país o agrupació geogràfica d'on provenen els productes, la majoria presenten una tendència positiva respecte al mateix període de l'any anterior. Durant el juliol de l'any 2023 el preu de les importacions originàries d'Espanya incrementen un 8,3%, de França cauen un 6,0%, de la "Resta de la Unió Europea i Regne Unit" creixen un +25,3% i de "la Resta del món" augmenten un 18,3%. Seguidament, si ho comparem amb el passat mes de juny, els preus d'Espanya creixen (1,3%), els de França cauen (22,5%), els de "la Resta UE + Gran Bretanya" decreixen (14,3%) i per acabar, les importacions de la "Resta del món" cauen (2,1%).