Dissabte 11 de maig de 2024
|
06:10 H
La CEO-Fundadora i Directora Mèdica de Clínica WONNDER, Gabriela Cuba.
La CEO-Fundadora i Directora Mèdica de Clínica WONNDER, Gabriela Cuba. (Foto: )
Speaker's Corner

Dolor menstrual

Andorra la Vella.- El dolor menstrual, conegut com a dismenorrea, és una condició que afecta un gran nombre de dones a tot el món. Sovint subestimat o malinterpretat, aquest dolor NO ÉS NORMAL i mereix una atenció més profunda.

Per a comprendre la magnitud d'aquest problema, és crucial destacar que aproximadament el 80% de les dones experimenten algun grau de dolor menstrual en algun moment de les seves vides. Aquesta dada, per si sola, hauria de ser suficient per a sensibilitzar a la societat sobre la importància d'abordar aquest tema de manera més comprensiva i empàtica.

El dolor menstrual no solament afecta a les persones que el pateixen, sinó que també impacta a les seves famílies i sers estimats. Les persones que conviuen amb algú que sofreix dolor menstrual poden atestar l'angoixa i la incomoditat que aquesta condició pot causar. És essencial reconèixer que el dolor menstrual és un problema que transcendeix l'esfera exclusivament femenina, ja que afecta la convivència, a les relacions personals i laborals en un sentit més ampli.

Per a abordar el dolor menstrual de manera efectiva, és fonamental entendre les seves possibles causes, que poden variar d'una persona a una altra. Però factors com a desequilibris hormonals, dieta inadequada i l'estrès exerceixen un paper crucial. Això subratlla la importància de consultar no sols a ginecòlegs, sinó també a endocrins i nutricionistes. La complexitat del sistema hormonal, que controla el cicle menstrual, sempre requereix un enfocament interdisciplinari (tots els professionals treballant junts i reunits per a debatre el cas i comprendre-ho des de totes les especialitats) per a poder abordar-ho de manera eficaç.

La gestió de l'estrès també és un aspecte essencial en el maneig del dolor menstrual. Les hormones que regulen el cicle menstrual tenen el seu origen en el cervell, per la qual cosa el benestar mental és fonamental. La consulta a psicòlegs especialitzats en el sistema hormonal, pot ajudar a les persones a aprendre a gestionar l'estrès i reduir el seu impacte en la salut menstrual.

Aquest dolor no es limita únicament a molèsties físiques durant la menstruació; pot tenir efectes significatius en la qualitat de vida, incloent-hi ansietat, síndrome premenstrual o trastorn disfòric premenstrual, dificultats en les relacions sexuals, inflor abdominal o problemes digestius i de fertilitat. A més, és important considerar la salut del sòl pelvià, que pot afeblir-se a causa de la dismenorrea. No és normal que les dones hagin de resignar-se a viure amb un dolor que afecta la seva qualitat de vida cada mes. És crucial que, en lloc de simplement mitigar els símptomes, es busqui la causa d'arrel.

Entre les possibles causes es troba l'endometriosi, una malaltia crònica que afecta un percentatge significatiu de la població femenina i que, lamentablement, no té cura definitiva. No obstant això, la seva detecció precoç i un enfocament interdisciplinari pot ajudar les persones a mantenir-la sota control.

L'endometriosi és una condició mèdica complexa i sovint malentesa que afecta un gran nombre de persones a tot el món. Lamentablement, no existeix una prova definitiva per a diagnosticar-la, la qual cosa fa que la seva detecció sigui un desafiament. Ni les ressonàncies magnètiques ni les laparoscòpies garanteixen un diagnòstic precís, la qual cosa pot portar a un retard en la identificació de la malaltia.

L'endometriosi es caracteritza per la presència de teixit similar a l'endometri, que és el recobriment de la paret de l'úter, fora de la seva ubicació normal. Aquest teixit endometriòtic pot viatjar pel cos i afectar fins a 37 òrgans diferents, ja que s'adhereix a ells i creix, la qual cosa es coneix com a lesions endometriòtiques. Això no solament causa un dolor immens, sinó que també pot donar lloc a problemes en òrgans com el còlon, els ronyons i, fins i tot, en casos extrems, arribar al cervell, causant ictus o altres problemes neurològics.

L'endometriosi és una malaltia infradiagnosticada, i les persones que la pateixen sovint enfronten un llarg camí cap al seu diagnòstic. La falta de consciència i coneixement sobre la malaltia, juntament amb la falta de proves definitives, contribueixen a aquesta situació.

L'educació i la comprensió del cos són fonamentals per al benestar de les dones. Els professionals sanitaris exerceixen un paper essencial en explicar de manera detallada sobre com funciona el cos, les causes dels símptomes i les possibles solucions. És crucial que les dones no surtin de consulta amb cap dubte, ja que necessiten conèixer el seu cos, perquè és l'únic que tindran tota la vida. Dependre d'antiinflamatoris i calmants, amb els seus efectes secundaris, no és la solució, ja que és com apagar l'alarma d'incendis, però el foc continua estant.

El cicle menstrual és considerat un signe vital, mereixent la mateixa atenció que els altres quatre signes (la temperatura corporal, la pressió arterial, la freqüència cardíaca i la respiratòria). Els signes vitals s'utilitzen per a mesurar la nostra salut, i els desequilibris que poden existir. Per exemple, si ens puja la temperatura corporal sabem que tenim febre, que pot ser degut a una infecció i ens preocupem. Amb el cicle menstrual succeeix el mateix, si ens fa mal la menstruació no és normal, si és molt abundant o molt escassa no és normal, si no sabem si ovulem, no és normal, si tenim acne, excés de borrissol o síndrome premenstrual no és normal, etc.

En resum, el dolor menstrual és un problema que va més enllà del que generalment s'assumeix. Mereix una atenció més àmplia i empàtica. Tant dones com homes han d'unir-se per a comprendre i abordar aquest desafiament de manera integral. Des de l'equilibri hormonal i l'alimentació fins a la gestió de l'estrès i la salut del sòl pelvià, hi ha moltes àrees que han de ser avaluades per a millorar la qualitat de vida dels qui pateixen dolor menstrual. És hora que la societat es comprometi a donar el suport i l'atenció que aquesta qüestió tan important mereix.

*CEO-Fundadora i Directora Mèdica de Clínica WONNDER